Šokující studie: Imigranti prostě nenajdou práci. I když je jí v Německu dost

05.05.2016 11:44

Trh práce v Německu zažívá boom, ale uprchlíci z této skutečnosti prakticky vůbec neprofitují. Podle Deutsche Welle jim v tom brání celá řada překážek. Jednou z hlavních je nízké vzdělání.

Šokující studie: Imigranti prostě nenajdou práci. I když je jí v Německu dost
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

V loňském roce požádalo o azyl v Německu bezmála půl milionů migrantů, ale jen malá část z nich se doposud dokázala uplatnit na pracovním trhu. Jak uvádí zpráva, kterou společně vypracovalo několik předních německých institucí, zejména nezaměstnanost mezi syrskými a iráckými migranty je neúnosně vysoká. „Získané statistiky ukazují, že integrovat migranty do pracovního trhu bude v příštích letech jeden z klíčových úkolů,“ konstatuje ředitelka Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB) Mareike Bünning.

Ze zprávy, mezi jejíž spoluautory patří vedle WZP také Federální statistický úřad nebo Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DWB), vyplývá, že mezi iráckými migranty je počet zaměstnaných a nezaměstnaných v podstatě vyrovnaný. Bez práce je dále většina Syřanů. Ve srovnání s rokem 2011 se v tomto ohledu situace většiny migračních uskupení zhoršila. „Tato zjištění jsou v přímém kontrastu s pozitivním trendem na německém pracovním trhu,“ uvádí Deutsche Welle.

Celý text v angličtině je ZDE.

Zpráva zkoumala situaci asi 16,4 milionů migrantů, kteří působí na německém pracovním trhu, a došla mimo jiné k závěru, že nejvíce jsou ohroženi chudobou přistěhovalci z Turecka a zemí mimo země Evropské unie. Důvodem je jejich nižší úroveň vzdělání a s tím spojené nižší průměrné platy. „Přesto jsou právě tito lidé se svým životem v Německu nejvíce spokojeni. Když srovnávají svůj život v naší zemí s tím, jak se jim žilo v zemích jejich původu, vychází z toho jejich aktuální situace mnohem pozitivněji,“ uvádí Bünning.

Nově publikované statistiky ukazují, že na německém pracovním trhu se pohybuje asi 3,7 milionů lidí pocházejících ze zemí mimo Evropskou unii a evropský kontinent. Dalších téměř 6 milionů tvoří rodiny lidí, kteří se přistěhovali do Německa za prací v padesátých a šedesátých letech minulého století. Další skupinou jsou lidé německého původu, kteří byli repatriováni ze zemí střední a východní Evropy. Těch je dle aktuálních statistik 4,2 milionů.

V posledních měsících se v Německu objevilo hned několik ekonomických studií, které se zabývají působením migrantů na německém pracovním trhu. ParlamentníListy.cz publikovaly například loni v listopadu studii vypracovanou výše zmíněným Institut für Wirtschaftsforschung (DWB). Podle této studie představují migranti v dlouhodobém horizontu pro německou ekonomiku velkou příležitost. Studie však zároveň poukazovala na to, že ještě před tím bude třeba investovat značné náklady na vzdělání a zajištění odborných znalostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…