Solárníci u Moravce: Vždyť ti provozovatelé obnovitelných zdrojů by mohli zbankrotovat

28.02.2016 14:28

Kolik a komu budeme platit za elektřinu. O tom diskutovali v druhé části Otázek Václava Moravce České televize náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro sekci energetiky Lenka Kovačovská a výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Solárníci u Moravce: Vždyť ti provozovatelé obnovitelných zdrojů by mohli zbankrotovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Návrh nové tarifní struktury vyvolává bouři nevole. Z analýz Ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá totiž výrazné zdražení. „Zdražení by se dotýkalo zhruba 38 % domácností,“ uvedla k tomu Kovačovská. „Tam, kde je konkurenceschopnost, tam funguje trh. Tam, kde to není možné, musí nastat regulace. A to určuje Energetický regulační úřad,“ řekla.

„My vůbec nechápeme, proč tento návrh Energetický regulační úřad zveřejnil,“ podpořil Kovačovskou Sedlák. Státní energetická koncepce a Národní akční plán pro chytré sítě prý za zdražení nemohou, tvrdí oba hosté Otázek Václava Moravce. Kovačovská zároveň sdělila, že oba dokumenty nehodlá ministerstvo v současné době měnit. Současné tarify však podle Energetického regulačního úřadu diskriminují občany.

Sedlák se následně vyjádřil k distribuci elektřiny, za níž čeští občané platí poměrně vysoké částky v evropském průměru. „Na to by měla být upřena pozornost, aby se vyjednávalo s poskytovateli,“ uvedl.

„Co se týče poplatků, je to kompetence Energetického regulačního úřadu. Musíme si však také uvědomit to, že distribuční síť se bude muset rozvíjet. A Národní akční plán pro chytré sítě tvrdí, že toto nás bude stát v následujících letech sto miliard korun,“ dodala Kovačovská.

„Jde o určitou evoluci v energetice. Systém nemůžeme překopat z roku na rok. To není nikde v Evropě,“ reagoval na rozvoj obnovitelných zdrojů Sedlák.

Řeč přišla samozřejmě i na dotace. „Hrozba, že by podpora obnovitelných zdrojů nebyla vypsána – mohlo by dojít až k bankrotu společností, které obnovitelné zdroje provozují,“ podotkl k tomu Sedlák. Závěrem dodal, že by rozhodně nebylo od věci zřídit funkci zmocněnce pro obnovitelné zdroje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…