Somálský migrant k smrti vyděsil cestující v autobuse. Něco takového ještě nezažili

27.12.2016 10:12

Španělsko, Velká Británie, Belgie, Francie, Německo. Ve všech těchto zemích již v minulých letech proběhl jeden či více teroristických útoků. Itálii se zatím něco takového vyhýbá, ale obyvatelé země tuší, že je to jen otázka času. Jejich obav chtěl patrně využit senegalský migrant, když vyhrožoval útokem.

Somálský migrant k smrti vyděsil cestující v autobuse. Něco takového ještě nezažili
Foto: Vít Hassan
Popisek: Poslední den v provizorním táboře „Džungle“ u Calais. Dnes francouzské úřady začaly asi týdenní akci na jeho vyklizení. Jde o přesídlení cca 8000 migrantů

Horké chvilky připravil osmatřicetiletý somálský migrant cestujícím v autobuse v Janově. Jak píše britský deník Express, zkoprnělým Italům vyhrožoval teroristickým útokem. „Vaše děti budou pykat. Uděláme tady v Janově teroristický útok a také vy si prožijete šťastné Vánoce. Nejenom Tunisané vědí, jak se dělají bomby,“ pokřikoval Somálec v autobuse se zjevným odkazem na tuniského občana Anise Amriho, který spáchal teroristický útok v Berlíně.

Řidič autobusu přivolal policii, ale Somálec se neuklidnil ani po jejím příchodu. Policistům popřál šťastné a veselé Vánoce a následně rozbil hlavou jedno z oken autobusu. Provoz pravidelné linky byl přerušen a muž byl nakonec eskortován speciálním vyšetřovacím týmem, který se zabývá hrozbami terorismu. Zatím není zřejmě, jestli byl migrant ve spojení s Islámským státem či dalšími radikály, ale Itálie si opět připomněla, že terorismus představuje reálnou hrozbu.

Poslední roky se Itálii pravidelně dostává varování, že se stane terčem teroristického útoku. V srpnu 2014 vyhlásily úřady zvýšenou pohotovost kvůli obavám, že džihádisté plánují provést útok na „citlivé cíle“, tedy letiště, nádraží, velvyslanectví, kostely a další místa, kde se zdržuje více lidí. Před možnými teroristickými útoky varovaly loni na podzim také americké úřady, když konkrétně hovořily o Říme, Milánu nebo Vatikánu.

Letos na jaře potom německé tajné služby hovořily o možnosti teroristických útoků na evropské pláže. K těmto informacím se dostali němečtí zpravodajci i za přispění svých italských kolegů. V ohrožení měly být letos v létě zejména pláže v Itálii, Španělsku a Francii. V červenci se potom skutečně poblíž pláží ve francouzském Nice uskutečnil teroristický útok, když islamista za volantem rozjetého kamionu usmrtil více než osmdesát lidí.

V srpnu italské úřady zatkly šestadvacetiletého tuniského migranta Bilela Chiahouiho, který na sociálních sítích vyjadřoval obdiv k Islámskému státu a vyhrožoval teroristickým útokem na šikmou věž v Pise. Úřady následně zjistily, že tuniský občan skutečně sympatizuje s muslimskými radikály a soudce několik dní po zatčení podepsal dokumenty potřebné k jeho vyhoštění. Italské úřady se obávají, že zemi zasáhne útok organizovaný „osamělým vlkem“. Prozatím tedy naštěstí zůstává jen u obav. Ve světle útoků v sousedních zemích je však podle mnohých expertů nepravděpodobné, že by teroristické útoky Itálii minuly i v příštích měsících a letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…