Soud bude znovu rozhodovat a daňových únicích Pitra a Provoda

18.06.2013 7:11

Pražský městský soud v úterý znovu projedná údajné daňové úniky podnikatelů Tomáše Pitra a Miroslava Provoda z roku 1994. Loni oba muže osvobodil, verdikt však poté zrušil odvolací soud. Provodovi už na rozdíl od Pitra vzhledem k novoroční prezidentské amnestii nehrozí trest, soud může pouze konstatovat jeho vinu.

Soud bude znovu rozhodovat a daňových únicích Pitra a Provoda
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Pitr a Provod podle obžaloby připravili stát na daních za pomoci fiktivních faktur na reklamní a zprostředkovatelskou činnost zhruba o 23,5 milionu korun. Před soudem stanuli v roce 2004 a o dva roky později byli odsouzeni k pětiletým trestům za podvody.

Odvolací soud Pitrovi a Provodovi zrušil zproštění viny

Soudy však kauzu následně začaly znovu projednávat, přičemž pražský městský soud loni dvojici nepravomocně zprostil viny s tím, že skutky obou podnikatelů nejsou z pohledu dnešní právní úpravy trestnými činy. Odvolací soud tento zprošťující verdikt zrušil, a pražský městský soud proto musí věc projednat znovu.

Kontroverzní podnikatel Pitr byl už pravomocně odsouzen ke tříletému trestu vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik. V roce 2007 utekl do zahraničí, v roce 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Dva roky strávil ve vazbě. Soudy ho loni na podzim podmíněně propustily na svobodu a stanovily mu tříletou zkušební dobu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…