Soud poslal do vazby bývalého imáma obviněného z terorismu

09.11.2018 13:39

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh, který čelí obvinění z podpory terorismu, je ve vazbě. Poslal ho do ní Obvodní soud pro Prahu 5. Muž se vzdal práva podat si stížnost, takže usnesení je pravomocné. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Jana Humeni. Na rozhodnutí upozornil server Novinky.cz.

Soud poslal do vazby bývalého imáma obviněného z terorismu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Mluvčí uvedla, že soud u Shehadeha shledal všechny tři možné vazební důvody - tedy obavu, že by se mohl skrývat, že by mohl ovlivňovat svědky nebo že by mohl pokračovat v trestné činnosti. „Jiné informace k věci nelze poskytnout,“ doplnila.

Shehadeh loni opustil Česko, podle médií byl dopaden v Jordánsku. Pražské vrchní státní zastupitelství k případu ve čtvrtek sdělilo pouze to, že policie letecky přepravila do ČR českého občana, který byl doposud stíhán jako uprchlý, a to za podporu a propagaci terorismu a za financování terorismu. V souvislosti s případem zmínilo ještě dva další české občany. Podle médií se stíhání týká i Shehadehova bratra Omara a Omarovy ženy. Za zmíněné zločiny hrozí až patnáctileté tresty vězení.

Bývalý pražský imám se ocitl v hledáčku tuzemských tajných služeb a policie už před lety kvůli obavám z radikalizace. Podezření vyvolala například výzva určená jeho souvěrcům, aby se neúčastnili akce proti terorismu spolu s křesťany. Z podpory terorismu byl obviněn před rokem poté, co jeho bratr a švagrová vycestovali do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy. Imám jim podle obvinění pomáhal.

Shehadeh studoval v Saúdské Arábii. Po návratu byl zvolen pražskými muslimy do čela Muslimské obce v Praze a zároveň byl dosazen do pozice imáma pražské mešity. Odtud před čtyřmi lety kvůli vzájemným sporům odešel. Další zástupci muslimské komunity se pak od něj veřejně distancovali. Shehadeh po rozkolu v domovské obci krátce pobýval na Slovensku a před svým odchodem z Česka se vrátil zpět do Prahy, uvedl server Neovlivní.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…