Soud přikryl vypnutí webů: Žádost není příkaz

23.01.2023 18:50 | Ze sítí

Městský soud v Praze zamítl žalobu, podle které mělo být loňské vypnutí tzv. dezinformačních webů nezákonné. Podle neziskovek miliardáře Karla Janečka a exposlance za STAN Oldřicha Kužílka byly weby zablokovány na žádost Národního centra kybernetických operací, což prý byl bezprecedentní zásah státu do svobody projevu. Podle soudu ale k porušení principů právního státu nedošlo, protože weby zablokovaly soukromé servery na základě doporučení, a ne příkazu.

Soud přikryl vypnutí webů: Žádost není příkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cenzura na internetu, ilustrační foto

Několik proruských a tzv. dezinformačních serverů bylo loni na jaře vypnuto v reakci na vypuknutí války na Ukrajině. Zablokování webů doporučilo Vojenské zpravodajství, konkrétně Národní centrum kybernetických operací. Soukromí majitelé domény CZ.NIC a operátoři poté opravdu zablokovaly 22 vybraných webů, což vyvolalo vlnu nevole a tento krok mnozí označovali jako nástup totality a pošlapání svobody projevu.

V červnu podala nezisková organizace Institut H21, za kterou stojí miliardář Karel Janeček, a Otevřená společnost, kterou zastupuje exposlanec za STAN a spoluautor zákona o právu na informace Oldřich Kužílek, podnět k pražskému soudu.

Obě organizace chtěly prokázat, že zablokování dezinformačních webů na žádost Vojenského zpravodajství porušilo principy právního státu, svobody projevu a práva na přijímání informací. Soud ale nyní rozhodl, že k porušení zákona ani principů právního státu nedošlo.

„Blokace webů ze strany veřejné moci bez zákonného podkladu by byla významným zásahem do základních práv, a to i pokud by si stát faktickou blokaci vynutil na soukromoprávních subjektech. K tomu ale v posuzované věci ani náznakem nedošlo, neboť žalovaný weby nezablokoval, ani to nikomu nepřikázal,“ vysvětluje ve svém usnesení Městský soud v Praze, jak informuje server iRozhlas.cz.

Klíčovým důkazem měl být dopis Národního centra kybernetických operací, ve kterém správcům serveru a operátorům doporučuje vypnutí konkrétních webů. Soud ale dopis jako oficiální výzvu úřadů k blokování webů nechápe. „Dopis neodkazuje na žádnou výslovnou pravomoc NCKO či žalovaného a není v něm žádná explicitní výzva ke splnění nějaké povinnosti. Neobsahuje ani žádné výslovné poučení o negativních následcích v případě nevyslyšení žádosti či o jakékoliv sankci (žalobci to ostatně ani netvrdí). Dovozovat závaznost nelze ani z použitého jazyka – sloveso žádat bez dalšího neznamená příkaz či závazný pokyn,“ argumentuje soud.

Přestože soud žalobu zamítl, podle iniciátorů žaloby lze mluvit o částečném úspěchu, protože soud uznal, že blokace webů „je významný zásah do svobody projevu a práva na informace“. Jinak ale prý s rozhodnutím soudu nesouhlasí a budou dále pokračovat „ve snaze rozkrývat situaci, která loni v únoru vznikla“.

„Proti rozhodnutí městského soudu proto podáme kasační stížnost, a pokud to bude nutné, i stížnost ústavní,“ napsaly organizace na závěr svého společného prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co takhle zablokovat ČT 24 , seznam zprávy a novinky cz !!!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePettt , 23.01.2023 19:13:20
To by bylo fajn a nebude to trestné !!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …