Soud rozhodl. Resort dopravy musí zveřejnit utajované smlouvy

23.08.2012 19:41

Podle rozhodnutí pražského městského soudu musí ministerstvo dopravy zveřejnit smlouvy s advokátními kancelářemi. Přišly celkem na 450 milionů korun.

Soud rozhodl. Resort dopravy musí zveřejnit utajované smlouvy
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Ministerstvo dopravy bude muset poskytnout úplné znění celkem 35 smluv ministerstva a jeho podřízených organizací s advokátními kancelářemi. S odvoláním na rozhodnutí pražského městského soudu to uvedlo občanské sdružení Děti země, které o plné znění smluv neúspěšně žádá od roku 2008.

Ministerstvo se k rozhodnutí nevyjádřilo, chce nejprve počkat na vlastní právní analýzu. Podle sdružení služby advokátních kanceláří přišly na 450 milionů korun.

"Městský soud v odůvodnění rozsudku jednoznačně potvrdil, že veřejné orgány musejí smlouvy s externími advokáty žadatelům poskytovat v plném znění, nikoliv, jak se stalo nám, že předmět těchto smluv bude skryt, neboť to odporuje veřejné kontrole a veřejným zájmům," uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

Smlouvy s advokátními kancelářemi WEIL, GOTSHAL & MANGES, Jansta, Kostka & spol., Kříž a Bělina a Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři uzavřel v roce 2007 bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS). Podle sdružení si tyto advokátní kanceláře za tříletou spolupráci celkově vyúčtovaly 450 milionů korun.

Ministerstvo dopravy požadované smlouvy podle Dětí země poskytlo teprve v roce 2009, část textu týkající se například předmětu smluv byla ale zakrytá. Úřad to tehdy vysvětloval tím, že jde o obchodní tajemství, že zveřejnění kompletních smluv odporuje evropskému právu a že jde o citlivé a zneužitelné informace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…