Soud s Babišem nejspíš ještě neskončí. Šéf ANO chce další svědky

27.01.2014 22:17

Rozhodnutí bratislavského soudu o tom, zda byl předseda hnutí ANO Andrej Babiš spolupracovníkem československé Státní bezpečnosti (StB), se prý oddaluje. Babiš totiž požaduje předvolání dalších svědků, informoval dnes server iHNed.cz. Dosud se podle serveru očekávalo, že verdikt padne tento čtvrtek, tedy den po jmenování nové české vlády, v níž má zasednout i Babiš.

Soud s Babišem nejspíš ještě neskončí. Šéf ANO chce další svědky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Navrhovatel minulý týden předložil návrh na výslech dvou svědků. Jejich účast pak zajistí na jednání, které proběhne 30. ledna," potvrdil serveru iHNed.cz mluvčí bratislavského soudu Pavol Adamčiak. Pokud soud návrhu vyhoví, je podle iHNed.cz pravděpodobné, že si vezme na konečné rozhodnutí další čas.

Nepodařilo se však zjistit, o jaké svědky jde a proč je Babiš chce vyslechnout až nyní. Také samotný Babiš tvrdí, že netuší, o koho jde. „Já nic nenavrhuji. Nevím, co se tam děje, obraťte se na mého právního zástupce," uvedl Babiš.

Jedním ze svědků by však podle serveru mohl být bývalý důstojník StB Andrej Kulha, který už na podzim v médiích prohlásil, že Babišův spis je zfalšovaný. Babiš dříve navrhl předvolat také tři své bývalé kolegy z podniku zahraničního obchodu Petrimex.

Babiš spolupráci s StB důrazně odmítá

Bratislavský rodák Babiš je nominován na post ministra financí v nové české vládě, kterou čeká jmenování ve středu. Prezident Miloš Zeman hodlá Babiše jmenovat ministrem i přesto, že šéf ANO se do slavnostního aktu nestihne prokázat čistým lustračním osvědčením. To se podle dosavadních zvyklostí po nominovaných ministrech vždy požadovalo, ale Zeman od požadavku upustil výměnou za to, že poslanci schválí v prvním čtení služební zákon.

Nadcházející ministr financí ČR opakovaně ujišťoval, že s StB nikdy nespolupracoval. U soudu se domáhá, aby slovenský Ústav paměti národa vymazal jeho jméno ze seznamu agentů StB. Podle informací z osobního svazku Babiše se podnikatel údajně stal v 80. letech důvěrníkem a později pod krycím jménem Bureš agentem tajné policie. Pracovníci slovenského Ústavu paměti národa nedávno dohledali další dva svazky, které údajně dokazují, že Babiš v 80. letech navštěvoval konspirační byt a podával také hlášení o jistém Alexeji Novákovi, o něhož se StB zajímala kvůli ekonomické trestné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…