Soud s Bakalou. „Je vysmátý a má politické krytí“. Neústupný důchodce to nevzdává

14.04.2023 7:41 | Kauza

Žaloba se zamítá. Takové rozhodnutí si nedávno vyslechl neústupný důchodce Bohumil Vejtasa přezdívaný „noční můra boháčů“ ohledně sporu s miliardářem Zdeňkem Bakalou v jednom ze sporů o byt v pražském domě u Drahomířina Sloupu. Muž, který nad číslem dvacet v žebříčku nejbohatších Čechů, už jednou vyhrál, se odvolává, takže tato jedna z bitev rozsáhlé soudní války pokračuje.

Soud s Bakalou. „Je vysmátý a má politické krytí“. Neústupný důchodce to nevzdává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

„Zamítá se. Žalobce je povinen zaplatit žalovanému na nákladech řízení částku 67 518 korun k rukám JUDr. Martina Aschenbrennera,“ rozhodla nedávno samosoudkyně Petra Lukášková na Obvodním soudu pro Prahu 1. Důchodce Bohumil Vejtasa, který má přezdívku „noční můra boháčů“, z toho dostal málem infarkt. Ale odvolal se, takže soudní klání pokračuje.

Vejtasa versus Bakala

Jde o dům U Drahomířina sloupu na pražských Hradčanech, který koupil v roce 2009 Zdeněk Bakala a prohlašoval, že z něj chce udělat novou Knihovnu Václava Havla. Do roku 2011 bylo z  jednoho z největších tamních nájemních domů vystěhováno sedmnáct rodin a zůstal tam s právem užívání obývaného bytu, tedy jako věcné břemeno, jen senior Bohumil Vejtasa. I když to zpočátku mezi důchodcem a miliardářem vypadalo na smír, v zápětí se mezi nimi rozhořela neúprosná soudní válka. V současnosti mezi nimi probíhá pět soudních sporů s tím, že ten poslední je navázaný na verdikt v předchozím.

V roce 2020 zažaloval Vejtasa Bakalu ohledně ochrany práva služebnosti bytu a o splnění závazků ze smlouvy o podmínkách provedení rekonstrukce střešního pláště z roku 2013. Podle Vejtasy se jedná o neprovedení izolace, navrácení smluvně zajištěných instalací na střeše a odstranění pevné mříže na kolaudovaném únikovém požárním otvoru na střechu nad jeho bytem. V žalobě byly po doplnění přesně konkretizovány prostory, kde došlo ke škodě na jeho majetku včetně dalších skutečností. Například ohledně ohrožení jeho bezpečnosti, šikany a porušování dobrých mravů ze strany žalovaného. Rozebrat detailněji komplikovaný případ by bylo na celou knihu. V zamítavém verdiktu soudkyně je v konečném odůvodnění několik desítek jednotlivých bodů. Jde o nepravomocný rozsudek, protože se žalobce Vejtasa odvolal.

„Soudkyně není objektivní a vůbec nezvážila důkazy, které jsem s právníkem předložil. Mám obavy ohledně její podjatosti. Do jisté míry to potvrzuje fakt, že jí byl případ, v němž dvakrát rozhodla v můj neprospěch, vždy vrácen odvolacím soudem. Poprvé tvrdila, že Bakala nepodléhá českým soudům, protože žije ve Švýcarsku. To už dávno před tím vyvrátil ústavní soud. Podruhé tvrdila, že jsme údajně nedoložili přesný popis předmětů v celkové hodnotě asi 250 000 korun, které mi Bakalovi lidé zcizili. Soud druhé instance nicméně uznal, že to bylo všechno dostatečně popsané, a že už to lépe popsat nejde,“ líčí Vejtasa. Ohledně jmenované soudkyně už jednou s právníkem námitku podjatosti vznesli, ale soud ji neuznal.

Miliardář v hospodě

Rozhodnutí zaplatit Bakalově straně skoro 70 000 korun je zatím nepravomocné, ale služby advokáta také něco stojí. „I tak si budu muset půjčit. Všechno se to táhne prakticky už dvanáct let a zdravím zrovna neoplývám. Loni jsem prodělal mrtvici, mám problémy s očima, trápí mě ledvinové koliky, a tak dále. Je to kvůli stresu a tlaku, ve kterém žiju,“ stěžuje si třiasedmdesátiletý důchodce.

Ostatně loni se se Zdeňkem Bakalou, který si nechal narůst módní vousy, potkal. Stalo se ve vyhlášené hospodě U Černého vola na Loretánském náměstí, odkud nedaleko oba bydlí. Prý tam Bakala chodí na pivo, a protože se tam nevaří, tak i na nakládaný hermelín či utopence. Miliardář, podle důchodcových slov, před rozmluvou z očí do očí utekl. „On je vysmátý, spokojený. On už si tady peníze vydělal. Podle mě má i politické krytí a svým způsobem si uvědomuje, že si tady může dělat, co chce. Policajti se ho bojí a mám obavy i o naši justici, přestože jsem vyhrál spor, v němž jsem napadl jeho podivné získání územního rozhodnutí, kde byl náš barák dle jeho přání změněn z bytového na nebytový dům. Soud to tehdy zrušil,“ doplňuje s tím, že v Ostravě by si Bakala do hospody zajít určitě netroufl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kontumace jasná už v šatně. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 14.04.2023 9:32:39
Tohle se na hřiště nedostane, nemluvě o české televizi.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…