Soud se dnes vrátí k řešení korupční kauzy kolem Ratha

06.03.2018 6:42

Krajský soud v Praze se dnes po čtyřměsíční přestávce vrátí k řešení korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. V mezičase justice zamítla stížnosti Ratha a dalších obžalovaných na podjatost soudce Roberta Pacovského a jeho trestního senátu.

Soud se dnes vrátí k řešení korupční kauzy kolem Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Soud jednání přerušil loni v říjnu kvůli námitkám proti práci předsedy a jeho trestního senátu. Rath například tvrdil, že Pacovský o jeho případu nemůže rozhodovat nestranně a chtěl dosáhnout výměny soudce. Podle něj čelí politickému tlaku, aby ho znovu odsoudil. Justice však rozhodla o tom, že Pacovský a jeho senát podjatí nejsou.

Pacovského senát v červenci 2015 Rathovi uložil trest 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve středních Čechách. Verdikt o rok později v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz.

V korupční kauze je 11 obžalovaných, policie je pozatýkala v květnu 2012. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři a jednatelé zdravotnických společností. Soudy se kauzou zabývají od roku 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…