Soud v Praze odmítl zrušit registraci strany Starostové pro Prahu

06.09.2018 22:46

Městský soud v Praze odmítl zrušit registraci kandidátní listiny Starostové pro Prahu do zastupitelstva hlavního města. Žalobu podala koalice TOP 09 a Starostové a nezávislí (STAN) kvůli názvu kandidátky. Podle STAN Starostové pro Prahu používají slovo starostové s cílem zmást voliče a parazitovat na pověsti hnutí Starostové a nezávislí. Podle soudu Starostové pro Prahu nezneužívají slovo starostové, protože mají na kandidátce 11 starostů ze 65 kandidátů. Vyplývá to z usnesení soudu, které bylo vyvěšeno na úřední desce.

Soud v Praze odmítl zrušit registraci strany Starostové pro Prahu
Foto: STAN
Popisek: Spojujeme síly! Zahájení kampaně Pirátů a Starostů před volbami do zastupitelstev obcí 2018 v Olomouci

Podle rozhodnutí soudu není registrační úřad, v tomto případě magistrát hlavního města, oprávněný posuzovat otázku možné zaměnitelnosti politických subjektů. Pokud jsou v žádosti o registraci všechny zákonné náležitosti, je úřad povinen subjekt registrovat. Z toho důvodu ani soud nemůže úřadu vytýkat, že zaměnitelnost nezkoumal. V usnesení uvedl příklad, kdy v roce 2014 úřad odmítl z tohoto důvodu registrovat kandidátku PRO PRAHU, ale na základě rozhodnutí soudu musel kandidátku k volbám doregistrovat.

Soud dále uvedl, že u kandidátek ani nelze konstatovat zaměnitelnost, protože jedna má název TOP 09 a Starostové (STAN ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla - Spojené síly pro Prahu) a druhá Starostové pro Prahu. „Je zjevné, že v názvech obou volebních stran je řada rozlišovacích prvků, které vylučují zaměnitelnost,“ píše se v usnesení.

Podle textu usnesení měli i starostové městských částí zprvu problém identifikovat, zda jde v případě kandidátky Starostové pro Prahu o kandidátku Starostů a nezávislých, respektive zda je ve straně rozkol. Žalobou chtělo hnutí STAN zamezit také možnému zpochybňování voleb, když připomnělo skutečnost, že uskupení Pro Prahu napadlo před čtyřmi roky platnost voleb kvůli tomu, že kandidovala dvě uskupení se stejným názvem, Pro Prahu a PRO PRAHU. Soud tehdy návrh zamítl s tím, že politický subjekt musí sám dbát na to, aby se vymezil vůči konkurenci a zaujal voliče programem nebo kandidáty.

Městský soud v pondělí zamítl druhou žalobu, která byla k registraci kandidátek do pražského zastupitelstva podána. Tou se obrátili na soud lidé z Protipirátské kandidátky, kteří požadovali zrušení registrace sdružení Praha Sobě poslance a starosty Prahy 7 Jana Čižinského. Důvodem bylo to, že Čižinského uskupení podalo nejprve dvě kandidátní listiny, jednu jako sdružení podloženou peticí, druhou jako kandidátku politické strany, kdyby nebyl úřadem uznán dostatečný počet podpisů. Po kontrole podpisů, která nevyškrtla mnoho podpisů, druhá kandidátka odstoupila. Soud zhodnotil návrh na vyškrtnutí sdružení Praha Sobě z voleb jako nedůvodné.

Kvůli žalobám magistrát zatím nemohl rozlosovat čísla pro kandidátní listiny, které se budou ucházet o mandáty v pražském zastupitelstvu. „Dnes k večeru vylosujeme pořadí kandidujících stran na volebním lístku,“ řekl ČTK mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Komunální volby se uskuteční 5. a 6. října spolu s volbami do třetiny Senátu. Do pražského zastupitelstva kandiduje 29 uskupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…