Soud v USA by mohl rozhodnout o termínu procesu s Nikulinem dopadeným v Česku

26.06.2018 6:00

Federální soud v San Francisku by na dnešním předběžném líčení mohl stanovit termín začátku procesu s údajným ruským hackerem Jevgenijem Nikulinem, píše ČTK.

Soud v USA by mohl rozhodnout o termínu procesu s Nikulinem dopadeným v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Rus, který byl v říjnu 2016 dopaden v České republice a letos v březnu vydán do Spojených států, čelí obvinění z kybernetického útoku na tři technologické firmy. Vinu odmítá; hrozí mu až 30 let vězení.

Po přepravení do USA stanul Nikulin před federálním soudem v Kalifornii, kde prohlásil, že se cítí být nevinen. Soud ho následně poslal do vazby. Předběžné slyšení se mělo původně konat 17. dubna, na žádost obhajoby bylo ale odloženo.

Zda se proces s Nikulinem opravdu uskuteční, zatím není jasné. Nikulinův obhájce Arkady Bukh totiž v dubnu prohlásil, že to není pravděpodobné a že jeho tým zkoumá možnost uzavřít dohodu o vině a trestu s žalující stranou, tedy americkou vládou.

O Nikulinovo vydání vedle USA usilovalo také Rusko, ale český ministr spravedlnosti Robert Pelikán vyhověl americké žádosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…