Soud vynese verdikt nad dvěma Maďary obžalovanými z převaděčství uprchlíků

23.03.2016 8:30

Tachovský okresní soud dnes vynese rozsudek nad dvěma Maďary, kteří čelí obžalobě z převaděčství. Padesátiletému Zoltánovi Kapineczovi a osmatřicetiletému Menyhértu Sásovi hrozí za zorganizování a umožnění nedovoleného překročení státních hranic až pětileté vězení. V jejich autě loni policie při kontrole na dálnici D5 nedaleko Ostrova u Stříbra na Tachovsku objevila 76 běženců. V autě byli Pákistánci, Afghánci a Syřani, včetně několikaměsíčních kojenců.

Soud vynese verdikt nad dvěma Maďary obžalovanými z převaděčství uprchlíků
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Státní zástupkyně navrhla mužům vězení v délce nejméně tři a půl roku. Sásovi, který řídil kamion s běženci tísnícími se bez vody a jídla na malém prostoru, by měl být udělen zákaz řízení na pět let. Oba muži by také měli být podle žalobkyně na deset let vyhoštěni z ČR. Obhajoba naopak požaduje zproštění obžaloby, protože podle ní nelze úmysl prokázat. Oba muži popírají, že uprchlíky převáželi vědomě. Tvrdili, že jeli do Německa pro vysokozdvižný vozík a netuší, jak a kdy se jim lidé do auta dostali.

U soudu zazněly z protokolů desítky výpovědí běženců. Někteří z nich byli na cestě z domova už roky, jiní pár měsíců. Cesta byla podle nich organizovaná agenty, kteří je sami kontaktovali v uprchlických táborech, a po platbách v hotovosti nebo bankovním převodem jim zajistili místa na lodích, v autech, vlacích či autobusech. Za cestu z Maďarska do Německa platili nejčastěji 400 eur (asi 10 800 Kč). Téměř všichni se shodli na tom, že řidiče a spolujezdce před jízdou ani během ní neviděli.

Až v ČR případ pravomocně skončí, budou Sás a Kapinecz předáni do Německa. Tamní justice je podezřívá z opakovaného převážení uprchlíků, za což jim v Německu hrozí vyšší trest než v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…