Soud zprostil poslance Chaloupku obžaloby z korupce

15.03.2013 15:32

Okresní soud zprostil obvinění poslance Otto Chaloupku (VV) i jeho bývalého asistenta Vratislava Vařejku. Ani jednomu se nepodařilo prokázat vinu. Informuje o tom Česká televize na svém webu.

Soud zprostil poslance Chaloupku obžaloby z korupce
Foto: hns
Popisek: Poslanec za VV Otto Chaloupka, koláž

Vařejka předal policii nahrávku rozhovoru, na které se s poslancem Chaloupkou v kavárně dohaduje o dělení svého asistentského příjmu od sněmovny. Vařejka měl sněmovně fakturovat maximální možnou částku, ze které část dával Chaloupkovi.

Vařejka mi splácel dluh, hájil se Chaloupka

Státní zástupce žádal u soudu trest pro oba obžalované. Podle něj narušili důvěru občanů ve fungování nejvyšších orgánů. Soud ale uznal obhajobu Chaloupky a Vařejky.

Platbami si měl Vařejka zajistit, aby mohl Chaloupkovi dělat asistenta, uvádí spis. Poslanec se hájil tím, že asistentovi půjčil peníze na volební kampaň a Vařejka mu dluh splácel.

"S Vařejkou jsme se dohodli. Souhlasil, že musíme kampaň zaplatit, ale neměl v hotovosti peníze a byl ochoten je splácet. Dohodli jsme se, že to tak bude do konce roku. Vařejka chtěl peníze převádět z účtu. Já byl proti, nechtěl jsem, aby se peníze objevovaly na mém soukromém účtu. Nechtěl jsem, aby rodina věděla, že ze soukromých peněz financuji politiku. Dohodli jsme se na předání v hotovosti, a to do konce roku, ve třech splátkách po 20 tisících – s tím, že pokud bude mít nějaké asistentské náklady navíc, tak je ponesu já," vysvětloval Chaloupka u soudu.

Jednalo se o půjčku, potvrdil soudu Babák

Vařejka poslance osočil, že si peníze nechával pro sebe, přestože měla část jít na charitativní výdaje. Pořídil si nahrávku rozhovoru údajně proto, že poslanci nedůvěřoval. Chtěl mít také důkaz o předání peněz.

Oba obžalovaní svou vinu odmítli. Soud kvůli případu vyslechl i poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Ten odmítl, že by se jednalo o úplatek. Prý to byla půjčka, u jejíhož sjednávání byl přítomen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…