Soudce, co odsoudil Bártu: Se zadrženými poslanci to není nijak jasné

15.06.2013 8:37

Tři někdejší vládní rebelové z ODS se mohli dopustit trestného činu při svém odchodu ze sněmovny, ale pokud se to skutečně stalo, kriminalisté ani tak nemají vyhráno. Musí přinést nezvratný důkaz. Své o tom ví i soudce Jan Šott, jenž soudil předsedu Věcí veřejných Víta Bártu, nejprve ho odsoudil, ale po jeho odvolání musel rozhodnout jinak. Nejen to připomínají sobotní Lidové noviny.

Soudce, co odsoudil Bártu: Se zadrženými poslanci to není nijak jasné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

„Bude důležité, jaký se zjistí přesný skutkový stav. Teď se nic předvídat nedá,“ varuje soudce Šott. Jistou skepsi vyjadřuje i advokát Josef Lžičář, jenž upozorňuje, že „trafiky“ se poslancům v novodobé historii neudělovaly poprvé a nikdo se nad tím nepozastavoval. Policie se bude muset činit.

Trafiky nejsou nic nového

„Může to být sporné a netroufám si odhadnout, jak to soud nakonec vyhodnotí, pokud totiž někdo řekne, že prebenda je úplatkem, mohl bych namítnout - a je to možná trochu silné tvrzení - že řadě odcházejících poslanců jsou jejich stranami poskytovány prebendy, a nikdo se nad tím nezamýšlí,“ upozorňuje Lžičář.

Člen Unie státních zástupců, který si přál zůstat v anonymitě, ale ještě „nehází flintu do žita“. Šance na odsouzení poslanců tu podle jeho názoru stále je, protože zákon definuje úplatek nejen jako přijetí peněz, jde také o přijetí výhod či jiných bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…