Soudní znalec pochybil v kauze Čunek, stíhán nebude

04.08.2011 10:53

Soudní znalec Alexander Beran, jehož posudek byl hlavním důkazem při obvinění někdejšího lidoveckého vicepremiéra a momentálně vsetínského senátora Jiřího Čunka, nebude kvůli špatně odvedené práci trestně stíhán. Jeho jednání bylo promlčeno.

Soudní znalec pochybil v kauze Čunek, stíhán nebude

Čunek si na rozhodnutí o odložení Beranova případu stěžoval. Okresní státní zastupitelství v Semilech ale žádost zamítlo s tím, že byla podána po uplynutí promlčecí lhůty, která je tři roky.

Související Čunek chtěl, aby znalec pykal za jeho případ. Bohužel promlčeno

Beran svým jednáním ovlivnil Čunkovu kauzu, když posuzoval cenu vsetínských bytů, kvůli jejichž prodeji v roce 2001 byl bývalý předseda lidovců podezřelý z korupce. Policie jeho posudek označila za hrubě zkreslený a nekvalitní.

Odsouzen byl, ale ne za Čunka 

Beranovi letos v dubnu vrchní soud potvrdil dvouletou podmínku s pětiletou zkušební dobou a miliónový peněžitý trest za to, že se při konkurzu firmy Presta dopustil trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Senátor Čunek si stěžoval na fakt, že Beran se podílel na závažném poškození jeho cti a důstojnosti, čímž spáchal trestný čin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Na to se tříletá promlčecí lhůta nevztahuje. Státní zastupitelství mu ale za pravdu nedalo a potvrdilo odložení jeho kauzy. Čunek nyní plánuje požádat o dohled nad případem Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové.

Znalce už nedělá, pořád vede znaleckou firmu 

Beran se nechal na vlastní žádost lna konci roku 2010 vyškrtnout ze seznamu znalců. I nadále je ale jednatelem společnosti NOVA, spol. s r. o., za kterou dělal zmíněný posudek v kauze Čunek.

Čtěte více:
Čunek znovu na scéně. Kauza byla na objednávku, tvrdí
Čunek k soudu s Urbanovou nedorazil. Ta po něm chce deset milionů

Čunek k soudu opět nedorazil. Důležitější práci má prý v Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…