Soukromníci posílají do Senátu hvězdy. V Praze zabojují Vendula Pizingerová a Jan Koukal

12.11.2015 15:46

Strana soukromníků České republiky dnes představila významné osobnosti jako kandidáty do Senátu v roce 2016. První pětici vévodí Vendula Pizingerová – dříve Svobodová, exprimátor a velvyslanec Jan Koukal, místopředseda SsČR Bedřich Danda, kteří budou kandidovat v Praze. V Olomouci bude bojovat Ivo Barteček a v Blansku chce mandát obhájit senátor Jozef Regec.

Soukromníci posílají do Senátu hvězdy. V Praze zabojují Vendula Pizingerová a Jan Koukal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soukromníci představili kandidáty do Senátu

Senátní obvod 22 – Praha 10 si vybrala Vendula Pizingerová – prezidentka Nadačního fondu Kapka naděje, která pomáhá dětem s poruchami krvetvorby. Ta byla několikrát oceněna titulem Žena roku. „Já jsem byla vždy označována za odvážného člověka. Proto jsem přijala kandidaturu. Strana soukromníků je mi blízká dlouhá léta. Již patnáct let pracuji v neziskovém sektoru. Ten je myslím z pozice vlády i parlamentu velmi zanedbáván. Pokud by se mi podařilo kandidaturu zhmotnit v senátorský mandát, tak bych se zaměřila tímto směrem. Blízký je mi i sport, navíc na Praze 10 je mnoho významných sportovišť,“ řekla dnes ke kandidatuře Vendula Pizingerová, známá i jako manželka hudebního skladatele Karla Svobody.

V senátním obvodu 19 – Praha 11 zabojuje exprimátor Prahy, bývalý velvyslanec ve Vídni a exsenátor Jan Koukal. „Já nejsem osoba v politice neznámá a dovedu si velmi reálně představit, co mne čeká. Když jsem slyšel slova podpory pro mou osobu, vnímám to jako fakt, že je zájem, abychom vytvořili zárodek nového pravicového uskupení. Když jsem se po šesti letech vrátil z Vídně, bylo zrovna před volbami. Bylo to jako rána pěstí do hlavy. Naše před čtvrt stoletím vybudovaná svoboda se ztrácí. Naše prostředí je stále více regulováno. Pokusím se přispět k tomu, aby tady byl zase svobodný občan, korektní podnikatelské prostředí a žili jsme ve společnosti tradičních hodnot, které vycházejí z křesťansko-židovských myšlenkových úvah,“ odůvodnil svou kandidaturu Jan Koukal.


Dlouholetý člen SsČR a její místopředseda Bedřich Danda se pokusí dobýt Senát v obvodu 25 – Praha 6. Danda je bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu v letech 2010–2013. Působí ve Společenství autodopravců Čech a Moravy a ve Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. „Když jsem už dostal tuto možnost, tak mi jde stále o totéž. Pětadvacet let tady musíme sledovat, jak tento stát zkouší, co český podnikatel vydrží. I v Senátu, pokud budu zvolen, hodlám dělat to, co i na ministerstvu: snižovat administrativní zátěž našich podnikatelů. Dnešní realita kolem je pro mne naprosto nepřijatelná. Chci pomoci s tím, aby nesmysly, jako jsou EET či kontrolní hlášení DPH, nekomplikovaly živnostníkům a malým a středním podnikům život,“ říká Bedřich Danda.

Významný sportovec minulosti cyklista Jozef Regec se rozhodl v příštím roce svůj mandát obhájit ve volebním obvodu 49 – Blansko. „Brzo to bude již třicet let, co jsem oblékl na Závodu míru žlutý trikot. I logo SsČR je žluté. Je to symbolika. Mandát chci obhájit. Myslím si, že sportovci jsou také soukromníci. Řada jich má živnostenské listy. Velmi si vážím toho, že jsem v takovém týmu. Chci přispět k tomu, abychom měli příští rok žlutý senátorský klub. V minulých volbách jsem dostal mimořádnou důvěru voličů. Nehodlám je zklamat a rád bych pokračoval v práci na poli mládežnického sportu a také pro region,“ řekl novinářům ke své kandidatuře Jozef Regec. 

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse


Významným kandidátem Soukromníků z akademické oblasti je profesor Ivo Bartečka, který hodlá uspět v obvodu 61 – Olomouc. Mimořádně významný historik a iberoamerikanista pracoval mimo jiné v Orientálním ústavu a historickém ústavu Akademie věd. V letech 2003–2010 působil jako děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. „Zvažoval jsem nabídku mimořádně dlouho. Kladl jsem si otázku, co umím. Myslím, že umím lidi propojovat. Působím ve vysokém školství posledních 25 let. Nenabízím hotové varianty řešení problémů, mnohé nevyřešíme, ale chci vytvářet prostor pro to, aby Evropa byla Evropou a nevytrácely se tradiční hodnoty, nechyběla vzájemná úcta a pokora. A to vše v době, kdy možná stojíme na prahu celosvětových změn. Chci v Senátu napomoci k takovým zákonům, které zajistí, že svoboda, hrdost, právo na sebeurčení nebudou za pár let jen vzpomínkou na minulost,“ odůvodnil svou kandidaturu prof. Bartečka.

Senátor Ivo Valenta, který byl loni za Soukromníky zvolen do Senátu, první pětici kandidátů ocenil jako velký přínos k další etablaci SsČR na české politické scéně. „Začalo to mým zvolením loni. První výsledky nese i v říjnu zahájená celostátní kampaň, která představuje naši stranu široké veřejnosti. Z osobností, které jsme dnes představili, mám nepokrytou radost. Nepochybuji o tom, že nám politická konkurence bude házet klacky pod nohy, ale s takovými kandidáty můžeme velmi reálně uspět,“ řekl PL Valenta. Soukromníci budou kandidovat v rámci krajských voleb ve všech krajích. Podle předsedy SsČR Petra Bajera jsou v současné době krajská zastupitelstva zcela zakonzervovaná. Soukromníci největší pozornost zaměří na Pardubický a Zlínský kraj. Do krajských voleb postaví takové kandidáty, kteří mají za sebou reálnou práci s výsledky. SsČR začíná pořádat v krajích kulaté stoly na nejrůznější regionální témata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…