Spacáková revoluce 2 v ČT? Teď bude zle. Padají výzvy a plány

07.02.2020 19:44

Jména některých nominantů postupujících do dalšího kola souboje o post v Radě České televize a v Radě Českého rozhlasu vzbudila ohlas. Na sociálních sítích se někteří ve svých reakcích dokonce zmiňují o obavách, že pořádné osobní útoky proti nepohodlným teprve přijdou. A padlo i spojení „spacáková revoluce“.

Spacáková revoluce 2 v ČT? Teď bude zle. Padají výzvy a plány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Maraton prvního kola výběru členů do mediálních rad se uzavírá. Členové sněmovního volebního výboru vybrali šest osobností, z nichž poslanci definitivně vyberou dvě, které nakonec v Radě ČRo opravdu usednou. Zároveň bylo také vybráno 18 finalistů pro Radu ČT, z nichž poslanci vyberou šest nových radních. Již teď je jasné, že nikdo ze současných členů Rady ČT svůj mandát neobhájí.

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32840 lidí

Na celkem osm míst se hlásilo přes sto uchazečů. Podle informací serveru iDNES.cz se do užšího výběru v boji o Radu Českého rozhlasu z původních 32 zájemců dostal např. historik Jaroslav Šebek, jenž se specializuje na církevní dějiny, nebo generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, porodní asistentka Zoša Vyoralová, bohemistka Markéta Pravdová, v letech 2005–2016 vedoucí oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, a také dosavadní předsedkyně Rady ČRo Hana Dohnálková.

Pokud jde o Radu České televize, o šest volných míst se utkalo 86 uchazečů. Mezi nimi se objevil i moderátor Luboš Xaver Veselý nebo brněnská ekonomka Hana Lipovská, která se nikdy netajila obdivem k Václavu Klausovi. Do Rady ČT ji nominovala Česká biskupská konference (ČBK) a vzbudila tím značný rozruch.

Do užšího výběru osmnácti kandidátů se ale nakonec Lipovská přece jen dostala. Poslanci vybrali Luboše Xavera Veselého, někdejšího viceguvernéra České národní banky Pavla Kysilku i hokejistu z Nagana a poté poslance za ČSSD Jiřího Šlégra, jenž si kdysi vysloužil přezdívku Guma, a to kvůli své obdivuhodné tělesné odolnosti.

„Tak a začíná jít do tuhýho...“ okomentoval výběr aktivista Tomáš Peszynski. 

„Mezi 18 kandidáty, z nichž budou poslanci vybírat 6 členů Rady České televize, jsou jak Hana Lipovská, tak Luboš Xaver Veselý. Bohu díky! (Za Lipovskou, Xavera natolik neznám.) Teď začne skutečná smršť. Očekávejme rafinované lži,“ obává se bloger David Petrla.

„Hilšer rulez,“ zareagoval následně pod jeho statusem europoslanec Jan Zahradil (ODS), který se rozhodl napsat i stanovisko na svůj facebookový profil.  
 
„Hilšer rulez! (ale pomohl i Halík). Musím víc zamakat, aby proti jakékoliv mojí příští kandidatuře kamkoliv též vznikla včas nějaká petice (pokud možno více petic). Teď už ovšem bude nejspíš nutno nasadit ten nejtěžší kalibr – spacáky na Kavkách,“ napsal se smíchem Zahradil.

Narážel tak zjevně na to, že proti nominaci Hany Lipovské do  Rady České televize se vyjádřili mimo jiné s obavami nejen někteří senátoři, kteří stáli dokonce za otevřeným dopisem, ale i kněz Tomáš Halík. Zapsaný spolek „Česká křesťanská akademie, z.s.“ (ČKA) v čele s Tomášem Halíkem dokonce uváděl, že v případě nominace Lipovské ze strany České biskupské konference v čele s Dominikem Dukou se jedná o „neomluvitelnou chybu“.

Proti Lipovské ze senátorů velmi otevřeně brojil neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer. Ten byl i velmi silně rozladěn z toho, že na veřejném zasedání volebního výboru Poslanecké sněmovny mu nebylo umožněno položit Lipovské jedinou otázku. „Poslancům ANO se nelíbilo, na co se ptám,“ mínil.

O spacákové revoluci se pak ve svém statusu zmínil i bloger vystupující pod jménem Visegradský jezdec. „Luboš X. Veselý, Hana Lipovská, Vladimír Pikora, Martin Schmarz (Info.cz), Marek Hladký (SPD), atd, atd. ... Všichni, co (ne)měli projít do užšího výběru do Rady ČT, prošli... Po vyřazení 3/4 kandidátů všichni poslové noci ve výběru zůstali, převážně díky ‚zájmu‘ ANO a SPD. Pokud skutečně chcete žít i nadále v demokracii, nikoli v polsko-maďarské autokracii, možná je třeba začít si plánovat na březen (kdy je finále volby) dovolenou a nachystat spacáky. Tady už žádný opravný pokus nedostaneme,“ zmínil Visegradský jezdec.

„Spacákovou revolucí“ je nazývána krize České televize na přelomu let 2000 a 2001, kdy se redaktoři zpravodajství ČT s podporou předních politiků spjatých s havlovským křídlem a Čtyřkoalicí vzbouřili proti vedení veřejnoprávního média. Obě parlamentní komory se tehdy přiklonily ke vzbouřencům.

A své napsal i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Příběh, kdy se lámou charaktery. Biskupové přišli s návrhem do Rady ČT. Pokorně, slušně. Hle, lavina  nenávisti z úst těch, kteří se pyšně prohlašují za jediné demokraty. Na druhé straně  obrana svobody! Pravičáci, levičáci, tolik lidí říká ne nenávisti. Děkujme za to!“

K ekonomce Haně Lipovské se vyjádřil pak i komentátor Jan Jandourek. „Hanu Lipovskou, o které teď někteří lidé píší jako o mladé a křehké ženě, inteligentní a konzervativní katoličce, která je obětí liberálního lynče, jsme se tu zmínili už před měsícem. Ukázalo se, že je ve správní radě „think tanku“ založeného Janou Bobošíkovou. Nebýt to naše práce, bylo by snad lepší to ani nekomentovat,“ uvedl.

Definitivní verdikt o nových radních vynesou poslanci v průběhu měsíce března. V kuloárech se šeptá, že mohou dostat přednost kandidáti podporovaní opozičními stranami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…