Špaček: Havel prostoupil našimi životy a učil nás vidět svět jinýma očima

02.09.2021 14:05

Někdejší tiskový mluvčí Václava Havla, mistr etikety Ladislav Špaček, se v rozhovoru pro wave.rozhlas.cz mimo jiné rozhodl zavzpomínat právě i na prvního českého prezidenta.

Špaček: Havel prostoupil našimi životy a učil nás vidět svět jinýma očima
Foto: Martin Kovář
Popisek: Ladislav Špaček

„Mezi svými učiteli mám asi toho jednoho jediného, a to byl opravdu Václav Havel. Do té doby to možná byl nějaký učitel ve škole, ale to už jsem dávno zapomněl. Václav Havel byl ta osobnost, která prostoupila vlastně našimi životy a učila nás vidět svět jinýma očima,“ sdělil Špaček.

Anketa

Je pro vás Václav Havel hrdina?

8%
92%
hlasovalo: 44723 lidí

Ten o sobě mimo jiné mluví jako o velkém kliďasovi. „Uvědomuji si, že si tím hrozně škodím, když se rozčiluji. A někdy se člověk neovládne. Já jsem takový extrovert. Nic nedusím v sobě. Jsem sangvinik, člověk, který prostě je rád veselý, rád se baví a je na mně všechno vidět. Takže mám jako někdy tendenci trošku vylítnout, protože to patří k mému temperamentu, ale že bych se rozčílil?“ poznamenal Špaček.

V průběhu rozhovoru Špaček vzpomněl i na pár setkání, která v roli Havlova mluvčího absolvoval. „Na Hradě jsem pracoval deset let, prošel jsem tvrdou školou etikety a protokolu. Večeřel jsem se všemi korunovanými hlavami a prezidenty a plácal jsem se po zádech se všemi americkými prezidenty, dalajlámou. S tím jsme se opravdu plácali po zádech, teď jsem chtěl říct s papežem, ale s tím ne, tam to bylo takové korektnější. Vlastně jsem byl najednou vržen do světa, ke kterému jsem odmalička tíhnul a cítil jsem k němu jakýsi vztah,“ dodal Špaček. 

Vyjádřil se pak i ke gentlemanství a jeho důležitosti v dnešní době. „Gentlemanství se zrodilo v 18. století, když ta šlechta ztratila kontakt s realitou. Ujel jí vlak. Anglie zahájila průmyslovou revoluci, železárny, textil, spousta mladých podnikatelů bohatla a ta šlechta, která stále chtěla jaksi hospodařit jako před 300 lety, tak už samozřejmě ztrácela půdu pod nohama. Prodávali svá sídla, chudli... A ti mladí podnikatelé je začínali kupovat, začali se oblékat vybraně a stali se z nich gentlemani. Byla to taková vrstva dobře vychovaných mužů, ženy prominou, na ně se tento výraz nevztahuje. A tito muži se stali jakýmsi vzorem pro ostatní vrstvy společnosti. A ty vybrané mravy se staly synonymem pro tu britskou společnost vyšší úrovně a ten výraz zdomácněl prakticky na celém světě. A dneska víme, že gentleman je muž, který je empatický, který je taktní, který dokáže pomoci všem kolem sebe, který je ochotný, prostě je to asi ideál muže – a ženy vzhlížejí k takovým mužům s lehkým obdivem, možná s touhou nějakého takového muže získat i domů, do své domácnosti. Stále se prostě toho výrazu a i toho ideálu nemůžeme zbavit. A nezbavíme se ho. A já si myslím, že je to dobře,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…