Špatné zprávy pro Tchaj-wan a USA: Číňané na moři posilují

03.06.2022 11:19

Podle Center of Strategic and International Studies (CSIS) chystá Čína spuštění své v pořadí již třetí letadlové lodi. Jedná se o historicky největší a nejmodernější letadlovou loď, kterou kdy Čína vyrobila a podtrhuje tím svoji příslušnost ke světové zbrojařské elitě. Loď udělá z Číny třetí největší mocnost co se těchto plavidel týče.

Špatné zprávy pro Tchaj-wan a USA: Číňané na moři posilují
Foto: Repro Youtube
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Putin a indický premiér Narendra Modí

Na zmíněnou skutečnost upozornil server CSIS prostřednictvím fotografií, které zobrazují velký suchý dok sloužící ke stavbě obrovských plavidel. V doku je vidět jednak zmíněná loď, ale hlavně jsou patrné změny, které na místě probíhají. Ať už jde o postupné napouštění suchého doku vodou, či odstraňování dalších plavidel z cesty z doku do řeky Jang-c'-ťiang, kam bude loď spuštěna.

Centrum strategických a mezinárodních studií (CSIS) je soukromá instituce a zaměřuje se na otázky mezinárodní veřejné politiky. Zakládá si na tom, že její výzkum je nestranný a nezaujímá proto ani konkrétní politické postoje. Je tedy předpoklad, že poskytnuté informace jsou podloženy fakty, ne zájmy jiných subjektů.

Že se jeho pozorování a analýzy zakládají na skutečnosti, dokazuje i článek v The Wall Street Journal, který uvádí, že „nové satelitní snímky ukazují, že po několika letech práce v loděnici Jiangnan v Šanghaji může být třetí čínský nosič, známý jako Type 003, v příštích týdnech nebo dokonce dnech spuštěn na vodu." 

„Typ 003 (jak se loď zatím jmenuje) je třetí čínská letadlová loď a její největší a nejpokročilejší. Využívá novou technologii elektromagnetického katapultu podobnou té, kterou mají americké a francouzské letadlové lodě ke startu letadel," uvedli děle analytici WSJ.

Pokud bychom se podívali, jak jsou na tom jednotlivé státy s počty letadlových lodí, tak nepřekvapí, že nejvíce letadlovými plavidly disponují USA (12), následovány Velkou Británií (6). Na třetí místo se po spuštění Type 003 dostane Čína, protože Itálie má pouze dvě lodi a Francie dokonce jen jednu, stejně jako Turecko, Španělsko a Thajsko. To má dokonce nejmenší letadlovou loď na světě, která unese jen šest stíhaček. Státy jako Jižní Korea a Japonsko svoji letadlovou loď teprve vyrábějí.

Pro nezasvěcené může být velkým překvapením i Rusko, které disponuje jen jednou lodí, která je ale teoreticky schopná unést až 24 stíhaček a šest vrtulníků. Loď je však stará a její funkčnost bývá zpochybňována.

A kdy by ke spuštění nové čínské lodi mohlo dojít? Podle CSIS by to nemělo trvat dlouho. Čína často spojuje vojenské milníky se stávajícími svátky a výročími. Type 003 by mohl odstartovat již 3. června, což se kryje s Festivalem dračích lodí, státním svátkem staročínského původu, a také 157. výročím založení loděnice Jiangnan, kde byla loď vyrobena.

Dodejme ještě, že v souvislostí s ruskou agresí na Ukrajinu bývá často skloňována i případná čínská agrese na Tchaj-wan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…