Spěte a jezte zeleninu, penicilin nebude třeba. Rada občanům od vlády

11.09.2023 9:20

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek už je několik měsíců pod palbou kvůli nedostatku celé řady léků na českém trhu. Na konci roku 2022 chyběl např. dětský lék Nurofen proti horečkám a Válek rodičům doporučoval, aby hodně telefonovali do lékáren a nakonec určitě nějaký Nurofen najdou. Po tři čtvrtě roce se situace opakuje. Před blížící se sezónou respiračních chorob na českém trhu schází penicilin. Válek znovu radí: Kdo hledá, najde. A Piráti lidem doporučují, aby více spali a jedli ovoce a zeleninu.

Spěte a jezte zeleninu, penicilin nebude třeba. Rada občanům od vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52391 lidí

Bude na českém trhu k dispozici dostatek léků? Česko se řadu měsíců potýkalo s nedostatkem léků pro děti. Na konci roku 2022 ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doporučoval rodičům, aby obvolávali desítky lékáren a že nakonec alespoň v jedné Nurofen pro své nemocné dítko najdou.

I v Česku fungují lékárny, kde Nurofen k dispozici je. Pokud obvoláte sto lékáren, určitě narazíte na řadu společností, kde bude k dostání. Problém je, že velké sítě českých lékáren ho opravdu nemají, ale u stejných firem chybí třeba i v Německu a Rakousku. ... Potíž je, že ve zdravotnictví není jednotná strategie Evropské unie. Chtěl bych stejně jako u vakcín řešit tento problém. Zároveň bychom měli dát do legislativy systémovou ochranu českých pacientů, aby k podobným problémům nedocházelo. A dochází k nim už dvacet let,“ pravil Válek v rozhovoru pro Seznam Zprávy už v prosinci 2022.

Za svá slova si ministr vysloužil několik kritických reakcí.

S blížící se vlnou respiračních onemocnění se ukazuje, že na českém trhu může scházet penicilin. A vláda Petra Fialy (ODS) se znovu ocitá pod palbou. Poslanec ANO a lékař Kamal Farhan si vzal na paškál vládní Piráty a jejich nápad, že když budou lidé víc spát, budou zdravější a léky tak vlastně nebudou potřebovat. 

 

„Těm Pirátům už asi normálně přeskočilo. To mají jako rodiče svým nemocným dětem vysvětlovat, že léky sice nejsou, ale když budou víc spát, nebudou je ani potřebovat?! Neskutečný, co má tahle parta za nápady, aby okecala neschopnost ministra zdravotnictví ve své vládě,“ vypálil poslanec ANO na facebooku.

Kamal Farhan promlouvá

A co vlastně zaznělo doslova? Michálek promluvil v nedělní Partii TV Prima.

Důležité je, abychom nebudovali mentalitu, že všechno léčení je pouze o lécích. Pokud jde o respirační onemocnění, je potřeba se zaměřit hlavně na prevenci. Teď, když víme, že přijde opět další vlna, je důležité, aby lidé nepodceňovali spánek, jedli ovoce a zeleninu a přijímali vitamíny,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu Pirátů.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

A Válek znovu začal opakovat, že penicilinu bude dost, jen se musí pořádně hledat.

„Penicilinu a ostatních léků – a zaznělo to tady od distributorů, výrobců, lékárníků České lékárnické komory – je v České republice opravdu dostatek. Problém je, že není ve všech lékárnách. Ve městech je vždycky nějaká lékárna, kde je. Ta informace tady zazněla, možná je dobré se zeptat přímo distributorů, v kterých lékárnách jsou. Jistě vám to řeknou přesněji než já, protože já tu informaci nemám a ani nemůžu mít,“ pravil Válek v dalším rozhovoru pro server Seznam Zprávy.

„Nejsem ten, který má na starosti distribuci a opravdu bych doporučoval dotazy položit distributorům. Oni vám přesně řeknou, v kterých lékárnách ty léky jsou. Informace o tom dostávají pravidelně praktičtí lékaři, kteří v tomto směru velmi dobře spolupracují. To je první věc, kterou bych doporučil: Informujte se u praktického lékaře, kde ten lék je. … Nejhorší možnost je, že pacient obíhá, obtelefonovává. To je naprosto stresující a je to špatná cesta. Každý týden posíláme informaci praktickým lékařům.“ Pokračoval ministr zdravotnictví.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neděkujeme, vypadněte!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVendelín Slunéčko , 11.09.2023 9:54:54
Za to, co jste udělali této zemi, musíte být spravedlivě souzeni.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…