Spojovat kauzu Vrbětice s tendrem na Dukovany je dezinformace, hlásí CTHH. A jsou zde další. Jmenován i Zeman

09.05.2021 17:35

Centrála Ministerstva vnitra odhalila, jaké jsou nejčastější dezinformace proruských trollů v rámci aféry Vrbětice. Mluvilo se i o prezidentu Zemanovi. Co říct měli i čeští elfové. Spojovat Vrbětice s tendrem na Dukovany je prý dezinformace. Dezinformační tlaky budou prý sílit i kvůli následujícím volbám. Zazněla doslova šokující slova od odborníka. Kterým stranám Rusko pomůže?

Spojovat kauzu Vrbětice s tendrem na Dukovany je dezinformace, hlásí CTHH. A jsou zde další. Jmenován i Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alegorické zobrazení Vladimira Putina

Jak podle Centra proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra reagovala na aféru Vrbětice česká dezinformační scéna? Dezinformátoři při komentování kauzy Vrbětice prý používají nejvíce šest různých narativů. Nejčastějším údajně je zpochybňování role Ruska ve výbuchu muničního skladu. Časté je také podle centra nálepkování Česka jako rusofobní země, která za vším vidí Rusko.

Další narativy navazují podle centra na vyjádření prezidenta Miloše Zemana a ministryně spravedlnosti Marie Benešové o tom, že vyšetřovacích verzí je více a že nejsou žádné přímé důkazy pro přítomnost ruských agentů ve skladu. Tato tvrzení přitom vyvrátil ministr vnitra Jan Hamáček i premiér Andrej Babiš.

K prezidentovi se vyjádřili dokonce i internetoví bojovníci proti dezinformacím, čeští elfové: „Miloš Zeman se v posledních letech hned v několika případech (Rosatom, Sputnik V, útoky na zpravodajské služby) postavil na stranu Moskvy namísto Prahy, čímž legitimizoval některé narativy propagované právě prostřednictvím proruských dezinformačních webů i ruských oficiálních míst. Několik minut po projevu ruská agentura Interfax vydala zprávu, ve které využila Zemanovo vyjádření, že neexistují důkazy o přítomnosti zpravodajců GRU ve Vrběticích v okamžiku výbuchu v muničním skladě.“ 

Další narativy prý Česko staví do pozice agresivní loutky Spojených států v protiruské hře. Podle dalších nemá Česko podporu spojenců, na celém konfliktu bude jen tratit a „křivým obviněním a nevděkem“ se dopouští vůči Rusku křivdy.

V podobném duchu hovoří také „analýza“ již zmíněných elfů. Ti poukazují také na narativy omlouvání se Rusku za jednání vlády či poukazování na roli celé kauzy ve vyřazení ruského Rosatomu z tendru na dostavbu Dukovan.

Podle „odborníků“ se dalo očekávat, že po výbuchu Vrbětic dezinformační kampaň posílí. Třeba Stanislav Myšička, politolog z Filozofické fakulty Univerzity v Hradci Králové k tématu řekl: „Dá se předpokládat, že vzhledem k dalšímu zhoršování česko-ruských vztahů se bude tato aktivita stupňovat, ale obecně vzato se nebude jednat o něco nového.“

Odborníci prý také očekávají, že ruské dezinformace se budou nyní objevovat i v souvislosti s blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny. „Rovněž se jedná o dnes již běžný fenomén a Rusko se zcela logicky bude snažit nějak pomoci těm stranám, které mu jsou nakloněny, a naopak uškodit těm, které Rusko považují za hrozbu,“ uvedl další odborník v oblasti bezpečnostních a strategických studií z Masarykovy univerzity v Brně Jakub Drmola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…