Spolupráci v rámci Visegrádu bude potřeba přehodnotit, prohlásil Pavel

20.02.2023 18:38 | On-line

Zvolený prezident Petr Pavel v rozhovoru pro server Lidovky.cz, který poskytl během bezpečnostní konference v Mnichově, hovořil mimo jiné o české roli v rámci visegrádské čtyřky a nutnosti celou ji přehodnotit. Dotkl se i možných problémů na Hradě.

Spolupráci v rámci Visegrádu bude potřeba přehodnotit, prohlásil Pavel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Petr Pavel opakovaně hovoří o revizi spolupráce V4 (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko). „V4 je nejlépe etablovaná, ale na druhou stranu má nejhlubší problém,“ říká.

Tím největším problémem je podle Pavla Maďarsko: „Pokud se s Maďarskem nedokážeme shodnout na tak podstatných otázkách, jako je vztah k Rusku, Číně, případně k podpoře Ukrajiny, budeme mít problém řešit i jiné věci, protože jsou tím ovlivněny.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28577 lidí
Vzhledem k tomu, že budeme mít příští rok předsednictví V4, je načase uvažovat o tom, jaké téma zvedneme a jaké návrhy na změny předneseme,“ uvádí Pavel.

S žádným konkrétním návrhem zatím ale nepřichází: „Bylo by fér si nejprve promluvit s lídry zemí V4 a teprve potom začít nastiňovat představy,“ míní.

Závěrem prozradil, zda má nějaké konkrétní informace o problémech v hospodaření Hradu.

„Mluvil jsem o tom s prezidentem NKÚ Miloslavem Kalou. Nemohl mi říci konkrétní věci. Ptal jsem se ho, jestli by mi tedy mohl alespoň upřesnit, zda v závěrech bylo něco, co by vyžadovalo trestní stíhání.

Řekl mi, že z toho, co viděli, podle nich došlo k vážnějším porušením rozpočtových pravidel. Ke zbytku se nemohl vyjadřovat, protože si podklady vzaly orgány činné v trestním řízení. Jestli z toho něco vyplyne, se ukáže, až se materiály vrátí zpět. To by mělo být v řádu týdnů,“ nastínil Petr Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…