Spor eskaluje: Dvořáková naznačila, že si Dobeše neváží

11.03.2012 15:01

Tím, že stávající studenti Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni nebudou moci svá studia dokončit, prý Akreditační komise nikdy nevyhrožovala. A ministr školství Josef Dobeš si na tom stejně udělal PR. Používá při tom výroků, které by si podle šéfky Akreditační komise Vladimíry Dvořákové ze své pozice ani neměl dovolit vyslovit.

Spor eskaluje: Dvořáková naznačila, že si Dobeše neváží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Mimo jiné Dobeš označil chování Dvořákové jako připomínající mu 50. léta minulého století, známá především brutálními politickými procesy komunistického režimu. "Nedokážu si představit, jak vůbec může ministr školství takhle mluvit," podotkla Dvořáková v nedělních Otázkách Václava Moravce, kam byl pozván i Dobeš. Nepřišel ovšem, ani neposlal nikoho ze svých lidí - mediální diskuse s někým z Akreditační komise, která je prý jen poradním orgánem ministerstva, podle něj není žádoucí.

Dvořáková po něm prý nebude chtít omluvu. "Omluvu oceňuji jen od lidí, kterých si vážím," řekla. Dobeš si podle ní buduje PR na tom, že Akreditační komise je ten zlý a nepřející orgán, který nechce, aby stávající studenti plzeňských práv řádně dostudovali. O tom to ale prý nikdy nebylo. "Každý rok jsme věc kontrolovali, říkali jsme jim: ano, tohle už je dobré, ale tohle musíte ještě napravit, nebo vám hrozí dost tvrdý postih. Ale oni to nenapravili. Myslím si, že si ta fakulta magisterskou akreditaci nezaslouží, nikdy se ale neoperovalo s možností, že stávající studenti nebudou moci svá studia dokončit," uvedla.

Kopicová: Nesmíte se ignorovat, musíte se domluvit

"Já bych řešení viděla v tom, že by jiná právnická fakulta, zřejmě ta Univerzity Karlovy, převzala odbornou gesci nad programem, a že by studenti dostudovali v Plzni," navrhla někdejší ministryně školství Miroslava Kopicová. "Každopádně ale platí to, že se ty dva orgány - ministerstvo a Akreditační komise - musejí domluvit, nebo se musí říct, že komise je špatná, je třeba ji zrušit a vybudovat jiný systém, ale ignorovat se, to prostě nejde."

S tím Dvořáková souhlasila. Dobešovo jednorázové a zřejmě nepromyšlené rozhodnutí (objevují se totiž spekulace, že je v rozporu se zákonem) podle ní jen prokazuje obavy studentů ohledně podřízení akademické obce ministerstvu a soukromým firmám, proti němuž protestovali v rámci Týdne neklidu. "Jen co studenti doprotestovali, pan ministr udělá něco, co jen podtrhuje to, čeho se vysoké školy bojí. Tím jeho rozhodnutím přeci především vzniká prostor pro korupční prostředí ve stylu: Chcete akreditaci? Přijďte za námi a my vám to zařídíme."

Nad rozhodnutím ministra Dobeše obnovit akreditaci na magisterský program plzeňských práv se pozastavuje i rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová. Není jí totiž jasné, jak se situace bude dále vyvíjet. "Chápu to, jako že nám pan ministr dává najevo, že chce, aby stávající studenti dokončili svá studia. Do prvních ročníků proto zřejmě nabírat nebudeme," přiznala. Ty čtyři roky prý budou sloužit jako doklad sebereflexe fakulty, zda se dokáže vzchopit či nikoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…