Spor o technickou sůl se dostal do EU, Češi chtějí měnit systém

26.04.2012 15:58

Česko-polský spor o technickou sůl a její přidávání do potravin se přesunul i na evropskou půdu. Zástupci Prahy se dnes rozhodli otevřít o tom debatu v EU a chtějí kvůli tomu změnit unijní systém varování. Státy sice mají povinnost partnery informovat, nejsou ale jasně stanoveny sankce pro případ, že tak nečiní.

Spor o technickou sůl se dostal do EU, Češi chtějí měnit systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Praze vadí, že jí Varšava odmítá poskytnout informace o polských potravinách, do nichž byla dána technická sůl. "Členské státy mají povinnost informovat ostatní členské státy v případě vzniku rizika. To riziko evidentně vzniklo, jinak by Poláci nestahovali výrobky z (polského) trhu," řekl k tomu dnes ČTK a Českému rozhlasu v Lucemburku náměstek českého ministra zemědělství Martin Hlaváček. Ten se kvůli tomu na okraj zasedání ministrů zemědělství EU krátce sešel i s polským zástupcem.

Podle něj by takový přístup mohl znevěrohodnit evropský systém bezpečnosti potravin. "To by bylo velice nemilé, nejen pro Evropu, ale možná i ve vztahu vůči třetím zemím," zdůraznil.

Nedostatek informací komplikuje vyšetřování

Česko tak vyzvalo Evropskou komisi, aby přišla s návrhy změn. "Ten systém je vyvinut relativně dobře, ale jeho kredibilita hodně závisí na tom, jak kvalitně ho členské státy využívají," poznamenal Hlaváček, který nakonec v Lucemburku zastupoval původně ohlášeného ministra Petra Bendla, jenž zřejmě kvůli domácí politické krizi nepřijel.

V Polsku se v poslední době rozjela aféra s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu, přičemž celou věc prověřuje i polská prokuratura. Firmy zapletené v Polsku do aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Tamní úřady však odmítají zveřejnit detailní informace, přičemž argumentují prošetřováním prokuratury.

Nedostatek informací českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují technickou sůl. "Naše kontroly zatím neprokázaly jakékoli nebezpečí, a to je samozřejmě pozitivní informace," připustil náměstek.

Zdůraznil ale také, že o výrobcích obsahujících technickou sůl není možné hovořit jako o potravinách. "Výrobek, do jehož výroby byla použitá jiná než potravinářská složka, není již potravinou. Argumentovat jeho závadností či nezávadností je absolutně irelevantní. Takový výrobek nemá na trhu co dělat," řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…