Spoušť jako v Iráku. Jurečka s traktorem na Moravě se brání: Já a kampaň?

01.07.2021 11:35

Irácký Mosul byl jedním z měst, které během svého řádění zničili teroristé z tzv. Islámského státu. Současný předseda lidovců Marian Jurečka se tam byl v roce 2018 podívat, aby si udělal představu, jak válka město zničila. O tři roky později procházel obcemi poničenými tornádem. A připadal si téměř jako v Mosulu. Do obcí přijel pomáhat, protože má vlastní zkušenost s řáděním živlů. Zdůraznil, že v žádném případě nejel do regionu dělat kampaň.

Spoušť jako v Iráku. Jurečka s traktorem na Moravě se brání: Já a kampaň?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Anketa

Máte důvěru v MUDr. Petra Smejkala?

8%
54%
hlasovalo: 3855 lidí
Předseda lidovců a jeden z lídrů koalice Spolu Marian Jurečka po řádění tornáda na Hodonínsku a Břeclavsku neváhal a vyrazil lidem na pomoc. Na traktor naložil plachty a latě, dojel do Moravské Nové Vsi a silou svých paží pomáhal odklízet trosky. Spal na zdejší ubytovně. S pomocí svého traktoru vozil suť na nově vytvořenou skládku a k tomu se ještě stihl jako hudebník zapojit do jednoho z koncertů na podporu dvou postižených moravských regionů.

V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV zdůraznil, že do regionů nejel dělat kampaň, ale jen pomáhat lidem.

„Jsem z regionu, který prožil povodně v roce 1997, takže vím, co to znamená, když lidé přijdou o dům, když lidé neví, co bude, když neví, kdo jim přijde pomoct. Prožil jsem bleskové povodně na Přerovsku. V obou dvou případech jsem se já i moje rodina zvedl, vzal věci a jel pomáhat. Možná by bylo dobře zeptat se těch lidí na místě, jestli tam Marian Jurečka dělal nějakou kampaň, nebo jestli tam Marian Jurečka strávil čtyři dny, kdy pomáhal lidem,“ zdůraznil předseda lidovců s tím, že vedení politické strany s touto pomocí nemělo nic společného.

Přiznal, že pracoval od 5 ráno do západu slunce a neměl čas číst, co na sociálních sítích říkali lidé.

Zastal se Premiéra Babiše, který se také jel podívat na místo. „Je lepší to jednou vidět, než dvakrát,“ zdůraznil s tím, že pokud pohled na katastrofu pohne členy vlády k rychlé a štědré pomoci lidem, tak cesta premiéra měla smysl. „A to říkám jako opoziční politik,“ podotkl.

Jen by si prý uměl představit, že Babiš nevyrazí na místo ve vládní koloně, ale například s hasiči, aby ještě víc nekomplikoval dopravu na místě.

Aby ukázal, jak situace opravdu vypadá, natočil z míst řádění tornáda pár videí.

„Rozhodl jsem se udělat to, co mi přišlo správné,“ zdůraznil.

Sklonil se před tím, jak je pomoc dobrovolníků na místě organizována hasiči, policisty, lidoveckým hejtmanem Janem Grolichem i místními starosty. Viděl policistky, které vlastníma rukama uklízely.

„Když jsem byl v roce 2018 v Mosulu a viděl jsem rozbombardovaný Mosul, tak teď se mi to propojilo a říkal jsem si, že to vypadá opravdu velmi podobně. Protože tady je ten rozsah poškození opravdu velký. Já jsem viděl zasekané tašky do fasády. Ta síla větru byla obrovská. Několikatunové zemědělské stroje byly rozházené jako dětské hračky. Když přijde povodeň, tak máte varování od meteorologů nebo alespoň prší. A tohle přišlo z nenadání. Tady to byla otázka pěti minut a spoušť byla hotová,“ upozornil Jurečka.

Na katastrofu bylo zaděláno za pár minut, ale odstraňování následků katastrofy bude trvat týdny až měsíce. Jurečka proto žádal občany, aby vydrželi a nabídli pomocnou ruku např. za měsíc nebo za dva. Sám se prý na místo vypraví znovu, pokud sezná, že to bude mít smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…