Správa rezerv vypsala zakázku na pořízení dalších 14 milionů testů pro školy

31.12.2021 7:20

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vypsala zakázku na pořízení 14 milionů antigenních testů na covid-19 pro použití ve školách.

Správa rezerv vypsala zakázku na pořízení dalších 14 milionů testů pro školy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

V nákupním systému má zaregistrováno 44 firem, které nyní mají na poslání nabídek čas do 10. ledna, řekl ČTK předseda SSHR Pavel Švagr.

Specifikace od Ministerstva zdravotnictví počítá podle Švagra s testy, které jsou schváleny pro český trh.

Nákup testů schválila ve středu vláda. Měly by vystačit na testování dvakrát týdně, dodání se očekává v únoru a březnu. Prvních 2,8 milionu kusů testů má do skladů SSHR podle Švagra dorazit 14. února.

Testy nakupované Správou státních hmotných rezerv v předchozím období stály 16,69 korun za kus. Pokud by se podařilo dosáhnout ve veřejné zakázce stejné ceny, nákup by vyšel na 233,7 milionu korun.

Ministerstvo školství také navrhuje, aby do budoucna nemusela každý nákup antigenních testů schvalovat vláda, ale podle potřeby je nakupovala přímo Správa státních hmotných rezerv. Potřebná by k tomu ale byla změna legislativy, konkrétně pandemického zákona.

Vláda minulý týden rozhodla, že se budou žáci, studenti a zaměstnanci škol v prvních 14 dnech nového roku testovat dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek. Nákup testů pro toto první období vláda odsouhlasila už na svém prvním jednání v den jmenování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…