Srovnání firemních daní: Česko dostalo doporučení

28.09.2014 19:10

Česko má daň z příjmu právnických osob v podobné výši jako okolní země. Vyplývá to z aktuálního přehledu firemních daní ve více než 150 zemích světa, který zveřejnila poradenská firma PwC na internetu. Podle PwC si tak Česko zachovává konkurenceschopnost a nemělo by daň zvyšovat.

Srovnání firemních daní: Česko dostalo doporučení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V Česku je daň z příjmu firem 19 procent, stejně jako v Polsku nebo Maďarsku. Vyšší daně mají firmy na Slovensku, nižší v Německu. „Korporátní sazba daně z příjmů v Česku je na srovnatelné úrovni jako v okolních zemích, což je dobře, protože si tím Česko zachovává v tomto ohledu konkurenceschopnost při lákání zahraničního kapitálu. Sazba by se tedy určitě neměla zvyšovat," uvedl partner PwC Peter Chrenko.

Zároveň ale upozornil, že srovnání pouze podle sazeb je problematické. V jednotlivých zemích se totiž kvůli výjimkám či uplatňování různých odpočtů a odpisů vypočítává odlišně základ daně, a tím i efektivní sazba daně, která je pro firmy důležitější.

Ve velkých globálních ekonomikách je většinou firemní daň vyšší než v ČR. Spojené státy mají podle přehledu PwC 35procentní daň, ta se ovšem odvíjí od výše příjmu firmy. Čína má 25procentní firemní daň a například Velká Británie 21 procent. Z přehledu dále vyplývá, že jednu z nejvyšších firemních daní na světě má Čad, a to 40 procent.

Přehled zveřejněný poradenskou firmou PwC zahrnuje poslední změny v daňové legislativě. Obsahuje informace o daních z příjmů, srážkách, pobídkách, daňové správě a pravidla pro daňové rezidenství a stanovení příjmu. On-line verze je zhruba každý měsíc aktualizovaná.

Daň z příjmů firem (k 1. září 2014)

Země Daň z příjmu právnických osob
Česká republika 19 %
Slovensko 22 %
Polsko 19 %
Maďarsko 19 %
Německo 15,8 %
Rakousko 25 %
USA 35 %
Velká Británie 21 %
Rusko 20 %
Čína 25 %

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …