Srpen 1968: Tři mrtvé a 14 raněných za sebou nechali sovětští okupanti v Brně

12.08.2018 10:01

Tři mrtvé a 14 zraněných, kteří museli vyhledat ošetření v nemocnici, za sebou zanechali sovětští okupanti v Brně v roce 1968. První Sověti přiletěli na brněnské letiště v Tuřanech již 20. srpna před půlnocí. Šlo o dvacet příslušníků tajné policie KGB v civilu. Osádka dalšího Antonova už obsadila letiště a vyhnala české velení, řekl ČTK historik Moravského zemského muzea Jan Břečka, který se sovětské okupaci Brna intenzivně věnoval.

Srpen 1968:  Tři mrtvé a 14 raněných za sebou nechali sovětští okupanti v Brně
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

Do Tuřan ještě v noci přiletěly desítky letadel, které převážely i obrněné transportéry, a dopoledne už měla sovětská okupační armáda obsazená všechna důležitá místa v Brně a na křižovatkách stály vojenské hlídky okupantů. „Lidé také spontánně vyjadřovali odpor a dav 21. srpna dopoledne rostl. Postupně prošel z Moravského náměstí přes náměstí Svobody Masarykovou k hlavnímu nádraží," popsal Břečka dění před 50 lety.

V Brně, stejně jako v dalších velkých městech, lidé psali různé nápisy na zdi a do výloh, strhávali symboly Sovětského svazu a zamazávali tabulky sloužící k orientaci. Zlobu si vybili také na prodejně Sovětské knihy na rohu náměstí Svobody a Kobližné. Spontánní protesty pokračovaly i 22. srpna. „Městskému a krajskému národnímu výboru se s okupanty podařilo dohodnout, aby stáhli vojenskou techniku z ulic a aby se stáhli například z tiskárny Rudého práva. Chtěli za to, aby přestaly protesty a propaganda, což však vedení města nemohlo zajistit. Tak alespoň chodily hlídky po městě a strhávaly plakáty," řekl Břečka.

První oběť na životě byla již 21. srpna dopoledne. Šestnáctiletý student Josef Žemlička z Omic jel s kamarády obhlédnout situaci. V Jihlavské ulici stála dlouhá kolona aut, tak odstavili mopedy a postavili se k lidem na chodník. „Jeden motocyklista chtěl projet do města, dohadoval se s hlídkou a jeden voják nečekaně vystřelil ze samopalu k davu lidí, přičemž kulka Žemličku zasáhla," řekl Břečka. Pohřeb v Omicích se stal manifestací s účastí 3000 lidí.

Druhým mrtvým 21. srpna se stal třicetiletý Viliam Debnár, který v důsledku událostí jel na Tři Studně vyzvednout malého syna z rekreace. Při návratu v Brně se zpožděním reagoval na výzvu k zastavení, načež ho okupant zastřelil a střílel pak i po sanitce a lidech, kteří Debnárovi běželi na pomoc.

Třetím mrtvým byl policista Karel Chalupa, který za tmy narazil se svým vozem do odstaveného porouchaného a neosvětleného transportéru. Hmotné škody prvních dnů okupace činily v Brně 2,3 milionu korun, výrobní podniky vyčíslily škody přes 100 milionů korun. „V dalších dnech se situace pomalu stabilizovala," řekl Břečka.

Připomněl také, že k 50. výročí okupace vydala v těchto dnech dvojice historiků Michal Konečný a Alexandr Brummer publikaci Brno okupované. Pomocí fotografií a textu provázejí čtenáře po místech, která byla v srpnových dnech důležitá. „Přinášejí nový pohled díky tomu, že vytěží dostupné informace, publikace a články," řekl Břečka. Dříve již dvojice vydala knihy se stejným zaměřením Brno nacistické, Brno účtující, vztahující se k roku 1945, a Brno stalinistické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…