Štaidl a zlatá kvočna Karel Gott. Skladatel a politik Hannig zavzpomínal a padaly perly

24.01.2016 8:38

Úspěšný producent, skladatel a politik Petr Hannig, který v uplynulém týdnu oslavil sedmdesáté narozeniny, zavzpomínal pro deník AHA na osmdesátá léta československého šoubyznysu. Na hudební scéně prý panoval nemilosrdný boj a bossové mezi sebou soupeřili hlava nehlava. „Každý měl svoji stáj a v ní své ovečky, které vozil po Československu a cpal je do televizních pořadů. A když nějaká zazářila, snažili se ji tihle žraloci si navzájem přebrat,“ zabloudil pro pojmenování starých zvyků do zoologie.

Štaidl a zlatá kvočna Karel Gott. Skladatel a politik Hannig zavzpomínal a padaly perly
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hannig, předseda Strany zdravého rozumu

Výsostní postavení měl podle Hanniga Ladislav Štaidl, který spolupracoval se zlatou kvočnou jménem Karel Gott. Druhý za Štaidlem byl prý na pomyslném žebříčku českého šoubyznysu Karel Vágner, který však bojům o hvězdy tolik neholdoval. Hannig sám byl pak podle svých slov spolu s Františkem Janečkem o třídu níž než Štaidl, ale zato prý byli skutečnými hledači talentů. „Když někdo výrazně zazářil, sáhl po něm pak Štaidl. Byli jsme tvrdá konkurence,“ zavzpomínal dále Hannig.

Ten prý v některých ohledech nemohl přijít na jméno zmíněnému Františku Janečkovi, patrně kvůli tomu, jací byli konkurenti. Vždy podle něj ale držel slovo. „Dávali mi Frantu za příklad, že to s papalášema umí. V tomhle jsem mu nesahal ani po kotníky,“ uvedl dále Hannig, který nicméně poznamenal, že si Janeček nechával psát texty od tehdejšího šéfa přes kulturu a ideologické schvalování na ÚV KSČ Miroslava Müllera, které údajně za mnoho nestály, ale Janeček měl všude dveře otevřené. A bez zajímavosti prý také není, že k Müllerovi jezdil hrát na domácí mejdany i Ladislav Štaidl. „Šéfům se podlézalo, jak se dalo, aby měla kapela kšefty,“ pokračoval Hannig.

Podle něho byly rozdíly i v honorářích. Štaidl měl hrát se svou kapelou pod Pragokoncertem například v Ostravě za deset tisíc plus pronájem aparatury, diety, cesťáky a sólo honorář pro Karla Gotta. Janeček hrál oproti němu s kapelou Kroky od Pražského kulturního střediska jen za 6,5 tisíce. „Ale on si dovedl poradit jinak,“ zakončil své vzpomínání pro AHA se smíchem známý kapelník.

reklama

autor: jzd

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…