Staněk dnes končí jako ministr kultury, nástupce zatím nemá

31.07.2019 6:20

Na ministerstvu kultury se dnes ráno uskuteční porada vedení úřadu, kterou naplánoval premiér Andrej Babiš (ANO). Chce se více seznámit s problematikou resortu. Poté uspořádá Antonín Staněk (ČSSD), který k dnešku končí ve funkci ministra kultury, svou závěrečnou tiskovou konferenci. Staňka po dvou měsících od podání demise odvolal v pondělí prezident Miloš Zeman ke konci července. Kdo ministerstvo po odchodu Staňka povede, zatím stále není jasné.

Staněk dnes končí jako ministr kultury, nástupce zatím nemá
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk podal demisi poté, co čelil kritice zejména kvůli odvolání dvou ředitelů příspěvkových organizací. Zeman ji ale nepřijal. Argumentoval mimo jiné tím, že Staněk poukázal na hospodářská pochybení bývalého šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Premiér následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování Staňkova nástupce Michala Šmardy. Zatímco demisi prezident přijmout nemusí, žádosti předsedy vlády o odvolání vyhovět musí. Staňka Zeman odvolal až po dvou měsících. Za délku doby, po kterou odvolání odkládal, byl prezident kritizován. Zeman se brání, že ústava o žádném termínu nehovoří. Podle ústavních právníků by ale měl konat bez zbytečných odkladů.

Situace kolem Staňka byla dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérově navržené změně ve vládě. O nominaci Šmardy chce Zeman rozhodnout až v polovině srpna. ČSSD hrozí tím, že pokud se Šmarda nestane ministrem, její ministři odejdou z vlády.

Ministerstvo kultury řeší, kdo má úřad po Staňkově odchodu dočasně vést. Bude to pravděpodobně některý z jeho náměstků. Premiér nepožádá Zemana o pověření jiného člena vlády řízením ministerstva, protože si to nepřeje předseda ČSSD Jan Hamáček, a Babiš by tím porušil koaliční smlouvu. Podle Hamáčka může za zmatky prezidentovo otálení.

Staněk svoje působení v čele resortu hodnotí pozitivně. V poslední den výkonu své funkce chce dnes ještě podepsat návrh rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…