Staněk točí „lidi od kultury“ i po odchodu. Teď se ozvali památkáři

23.08.2019 8:03

Antonín Staněk již několik týdnů není ministrem kultury, ale odborníci na něm přesto nenechávají nit suchou ani teď. Kritizují návrh památkového zákona, který Staněk předložil. Zákon podle nich „nepochopitelně“ oslabuje roli Národního památkového ústavu (NPÚ), byl projednán v mimořádně krátké době, opomíjí archeologii a komplikuje restaurování památek, napsala ČTK.

Staněk točí „lidi od kultury“ i po odchodu. Teď se ozvali památkáři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antonín Staněk, bývalý ministr kultury

Exministr Staněk se znovu ocitl po palbou kritiky. Návrh památkového zákona, který předložil těsně před svým odchodem, je podle historiků umění a akademiků plný děr a ve skutečnosti ochranu památek spíše komplikuje. Rektoři vysokých uměleckých škol Tomáš Vaněk (AVU) a Jindřich Vybíral (UMPRUM), ředitel Ústavu dějin umění Akademie věd Tomáš Winter, prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt či ředitel Ústavu pro dějiny umění FF UK Richard Biegel, sepsali dopis, v němž se proti Staňkovu návrhu zákona ohradili.

„Návrh zákona byl připravován v mimořádně krátké době, netransparentně a bez náležité diskuse s odbornou veřejností. Tento postup je v rozporu nejen s běžnými legislativními zvyklostmi, ale také s postupem přípravy návrhů předchozích, které byly projednávány dostatečně dlouho a transparentně,“ uvádějí signatáři dopisu.

Návrh zákona, který měl být původně předložen až v září, podle ČTK prošel připomínkovým řízením, během kterého se proti němu vymezila Česká komora architektů či Piráti, kteří připravili vlastní návrh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…