Stanjura chce sáhnout na výchovné. Jurečka bouchl do stolu. A Kalousek...

17.12.2022 17:50 | Ze sítí

Lidovci se ve vládě prezentují jako největší podporovatelé rodiny a jako takoví prosazovali tzv. výchovné pět set korun navíc k důchodu za každé vychované dítě. Zpravidla pro ženy. Ministr financí Zbyněk Stanjura teď lidovcům přes média vzkázal, že se toto výchovné chystá omezit. Nezůstal jen u toho. A hned narazil. U Mariana Jurečky i u Miroslava Kalouska.

Stanjura chce sáhnout na výchovné. Jurečka bouchl do stolu. A Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Současný šéf státní kasy Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro Novinky.cz naznačil, kde hodlá šetřit a dávat do pořádku státní finance, jak to sliboval už před volbami. Stejně tak už před volbami sliboval, že vláda nebude zvyšovat celkovou daňovou zátěž. Také tento slib prý hodlá dodržet. S jednoduchým vysvětlením. Zvýšení daní by sice na první pohled opticky zvýšilo příjmy do státní kasy, ale lidem by zůstalo méně peněz v peněženkách, takže by si toho mohli koupit méně, a snížil by se tak např. výběr DPH.

V obecné rovině konstatoval, že je lepší, když v časech krize lidem zůstávají v peněženkách peníze, než aby jim je ministr financí sebral např. prostřednictvím návratu k superhrubé mzdě a následně tyto peníze moudře přerozděloval jako nějaký vladař.

Peníze by podle svých vlastních slov získal např. tím, že by se vrátil jen ke dvěma sazbám DPH a některé položky, které jsou v současné době v sazbě nižší, by přesunul do sazby druhé. Vyšší. Odmítl však říct, které konkrétní položky má na mysli.

Kromě toho by prý rád sáhl na tzv. výchovné.

„Protože si myslím, že to je příliš plošné a příliš drahé pro penzijní systém. Parametry mohou být počet dětí, příjem rodiny, výše důchodu. To vše je k debatě. Bezesporu jsou však penzisté a dámy, které si to zaslouží. Kvůli tomu, že pečovaly o hodně dětí, tak neměly šanci si tolik vydělávat, a proto mají dnes nižší důchod,“ nechal se slyšet Stanjura.

Celkově prý hodlá ušetřit 70 miliard.

„Jestli mám v rozpočtu 2 200 miliard výdajů, tak procento je 22 miliard, a jestli mám 1 900 miliard příjmů, tak procento je 19 mi­liard. Takže při netrefení se o procento příjmů a procento výdajů může být rozdíl proti realitě celkem 41 miliard. Takto se na to musíme dívat, nikdo nemůže očekávat, že to přesně trefíme na sto procent,“ jal se vysvětlovat.

Rozhodl se také popsat, proč česká vláda stanovila vyšší strop na ceny energií než jiné země.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
„Zvolili jsme takovou výši, aby byla únosná a současně aby motivovala k úsporám. Kdybychom zastropovali příliš nízko, tak by žádná motivace k úsporám nebyla. Vidíme, že jako společnost šetříme, a mé poděkování patří všem, kteří se na těch úsporách podílejí, protože nejlevnější energie je ta, kterou nemusíme platit, kterou lidé a firmy neodeberou při všech komplikacích, kterým čelíme. Jsme bez ruského plynu, ale zvládli jsme to. Není pravda, jak někteří strašili, že bude nedostatek plynu, že budeme vypínat podniky. Nebudeme, plynu je dostatek. Zase ti samí říkají: ale problém bude za rok. No bude a nějak ho vyřešíme. Tak jako jsme ho vyřešili letos,“ uvedl ministr financí.

Na Stanjurova slova ihned zareagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL.

„Dokud jsem ve vládě, na rodičích ani výchovném se šetřit nebude. Na to může pan ministr zapomenout. Vymíráme, děti a rodiče musíme více podporovat. Nejen úspory, ale je nutná debata o navýšení příjmů rozpočtu. V KDU-ČSL  jsme na ni připraveni,“ uvedl Jurečka na Twitteru.

Do debaty se brzy vložil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Na Twitteru koaliční dohodu neuděláte, pánové. Tam se to ještě nikdy nikomu nepovedlo. Tady se můžeme hádat my, vaši řadoví voliči. Vy ne,“ upozornil.

Spor o výchovné

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…