Stanjura chce vyhazovat, ale prý čelí problému

27.01.2022 10:03

Když byli poslanci ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů ještě v opozici, netajili se tím, že se jim ani trochu nelíbí, jak se chovají některé státní orgány. Měli za to, že Finanční správa nepřijatelně zaklekává na podnikatele, případně se ohrazovali proti tomu, jak státní orgány přistupovaly k Babišovu Agrofertu dočasně odloženém ve svěřenském fondu. A teď se zdá, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po měsíci ve funkci přistoupí k čistkám. Má to však háček.

Stanjura chce vyhazovat, ale prý čelí problému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Čtvrteční MF Dnes hlásí, že se stávající šéf Ministerstva financí Stanjura chystá k provedení čistek. Už se sešel s šéfem Finančního analytického úřadu Liborem Kazdou, ředitelkou Generálního finančního ředitelství Tatjanou Richterovou i šéfem celní správy Milanem Poulíčkem. A podle všeho budou padat hlavy. Minimálně některé.

„Kazdovi a Richterové mělo být řečeno, že si s nimi spolupráci nedovede představit. Poulíček zatím zůstává,“ sdělil listu informovaný zdroj. U schůzek podle něj byl přítomný šéf Stanjurova kabinetu Filip Benda.

Richterovou by mohl nahradit Václav Žemlička, který působí na Finanční správě v Praze. Ve hře je také někdejší šéf Finanční správy Jan Knížek nebo náměstek pro finanční řízení a audit na Ministerstvu financí Jiří Fojtík. Podle deníku však není vyloučena ani možnost, že Finanční správu nakonec bude řídit někdo ze zahraničí, např. současný šéf Finanční správy na Slovensku Jiří Žežulka.

Vyhozen bude pravděpodobně i Kazda, kterého do čela FAU dosazoval ještě Andrej Babiš coby ministr financí.

Oproti Babišově době je tu však jeden rozdíl. Zatímco Babiš měl na konci roku 2013 a počátku roku 2014 ve výběru svých podřízených zcela volnou ruku, Stanjurovi svazuje ruce služební zákon, který přijal Andrej Babiš ještě ve vládě s tehdejším sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…