Stanjura, ministři a guvernéři v Kongresovém centru. Tématem fiskální disciplína

10.09.2022 6:15

V Praze dnes druhým dnem pokračuje neformální zasedání evropských ministrů financí a guvernérů centrálních bank. Na programu v Kongresovém centru Praha je návrat k fiskální disciplíně, jako je omezení schodků veřejných financí a státního dluhu. Dále se ministři a guvernéři budou zabývat budoucností přímého zdanění v Evropské unii. V pátek se mnozí ministři financí zemí EU podle šéfa české státní kasy Zbyňka Stanjury shodli mimo jiné na tom, že evropské řešení vysokých cen energií bude nejlevnějším pro národní rozpočty. Dnes dvoudenní zasedání končí, koná se v rámci českého předsednictví v Radě EU.

Stanjura, ministři a guvernéři v Kongresovém centru. Tématem fiskální disciplína
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Jednotné evropské řešení současné energetické krize je podle Stanjury lepší i v tom, že pomůže všem členským státům. Ministři financí se v pátek také zabývali opatřeními proti rostoucím cenám plynu a elektřiny, přestože přímo nespadají do jejich působnosti. Dále také podle Stanjury všichni ministři souhlasili s další pomocí Ukrajině pět miliard eur (asi 123 miliard Kč).

Návrh na dodatečnou půjčku zveřejnila ve středu Evropská komise. Shoda podle Stanjury panovala i v tom najít pro Ukrajinu zbývající tři miliardy z dříve přislíbených devíti miliard eur na okamžitou pomoc napadené zemi.

Ředitel evropskému odboru ministerstva financí Zbyněk Smetana v týdnu na setkání s novináři upozornil na to, že při neformálním zasedání ministři nepřijímají žádná závazná rozhodnutí, od toho jsou pravidelná měsíční jednání. Při shodě na určitém tématu lze ale například dosáhnout urychlení přijetí konkrétního opatření, uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…