Starosta: Bez hrází by Troja byla zaplavena třikrát více

05.06.2013 18:40

Bez protipovodňových bariér by bylo zatopení pražské Troji až třikrát větší, i tak se ale škody vyšplhají možná až na 100 milionů korun, nepočítaje škody v zoologické zahradě. ČTK to řekl starosta Troji Tomáš Drdácký (sdružení Trojský kůň).

Starosta: Bez hrází by Troja byla zaplavena třikrát více
Foto: Hans Štembera
Popisek: A prší a prší...

Tato městská část totiž leží přímo u Vltavy a při ničivých povodních v roce 2002 patřila k nejpoškozenějším. V současnosti hlásí škody hlavně část Podhoří, s rozšířením protipovodňové ochrany až sem se ale nepočítá.

"Bez bariér by bylo potřeba evakuovat, odhaduji, trojnásobné množství lidí a zaplaveno by bylo taky trojnásobné množství objektů, čili tady se prokázalo, že ta protipovodňová hráz rozhodně splnila svůj účel," uvedl Drdácký s tím, že nyní muselo být evakuováno asi 85 osob.

U protipovodňového valu prý voda dosáhla do výše tří až čtyř metrů, u Trojského zámku je výška vody metr a v Podhoří jsou některé domy zatopené až do prvního patra. Bez zábran by prý voda zatopila také třeba úřad městské části, ale mnohem víc by byl postižen i zámek a Podhoří. Právě u zámku končí systém protipovodňových bariér, u zoologické zahrady je val na dvacetiletou vodu.

"Městská část dlouhodobě usiluje o to, aby nějakou formou byla chráněná ta část v Podhoří," uvedl Drdácký. S ochranou této části Troji je prý ale problém. "To koryto je poměrně zúžené mezi skalami na obou stranách a čím víc se to zúží, o to víc vlastně stoupne hladina ve městě. Čili, jako by z hlediska celé Prahy to není příliš žádoucí," vysvětlil starosta.

Ze stejného důvodu se dnes proti stavění protipovodňových zábran u zoo vyjádřil i pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Troja je totiž přirozeným rozlivovým územím. Řešení, jak ochránit zoo, která spadá přímo pod hlavní město, by měla přinést analýza. Není prý vyloučena ani změna vnitřního uspořádání zahrady. Škody v zahradě se podle předběžných odhadů pohybují kolem 160 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…