Starosta Bystřice nad Pernštejnem: Zájem státu je potlačen osobními zájmy

19.07.2013 14:18

Starosta Karel Pačiska (ČSSD) je dnes již přesvědčen, že dojdeme k termínu řádných voleb a naopak pochybuje o tom, že se podaří postavit nový zimní stadion ve městě v čas. Jak se ale aktuálně vyvíjí stavba bystřického centra či situace kolem otevření Informačního centra jaderné energetiky? Nejen na to, ale i na otázky týkající se nezaměstnanosti či infrastruktury ve městě se ptali ParlamentníListy.cz.

Starosta Bystřice nad Pernštejnem: Zájem státu je potlačen osobními zájmy
Foto: Archiv KP
Popisek: Starosta Bystřice nad Pernštejnem Ing.Karel Pačiska (ČSSD)

Pane starosto, jak vnímáte jako člen ČSSD snahu vedení strany řešit vládní krizi? Jaké řešení byste preferoval vy osobně?

Jednoznačně nejčistší by bylo rozpuštění sněmovny a připravení předčasných voleb. Bohužel vůle velké části poslanců je opačná. Každý den je dobrý a zájem státu je potlačen osobními zájmy. Dnes jsem již přesvědčen, že dojdeme k termínu řádných voleb.

Stavba bystřického centra nabírá zpoždění, a to kvůli výběrovému řízení. Kdy by se tak mohlo se stavbou začít? A uvítal byste zkrácení výběrových řízení a změnu zákona a veřejných zakázkách stejně, jako někteří vaši kolegové z jiných měst?

Centrum zelených vědomostí má přislíbenou dotaci již dva roky. Protože jsme spadli do novely Zákona o zadávání veřejných zakázek, museli jsme zpracovat Prováděcí projekt za cca 700 tis. Kč. Celou akci to zdrželo a prodražilo. Po vyhlášení řízení přišlo více než sto doplňujících dotazů, protože se jedná o poměrně komplikovanou stavbu, má to za následek prodloužení termínu ukončení výběrového řízení. Závěr předpokládáme na konci měsíce srpna tohoto roku. Zákon o zadávání veřejných zakázek paralyzuje realizaci některých staveb. Úprava je nezbytná, protože nám začnou krachovat stavební firmy, propadat evropské dotace a podobně. Některá opatření jsou naprosto zbytečná a hlavně nezajišťují vyšší transparentnost.

Podařilo se již radnici vyřešit spor ohledně výstavby nového zimního stadionu? A ohrozí to termín stavby?

Dosud spor není uzavřen a to nám UHOS neodpověděl za více než tři měsíce, kdy vydal předběžné opatření. Termín stavby je více než ohrožen. V letošní zimě, kdy jsme chtěli stadion začít provozovat, to již je, myslím  nereálné.

Nezaměstnanost na Vysočině se od března snižuje. Je to i případ Bystřice nad Pernštejnem? A jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti?

Nezaměstnanost je v našem regionu stabilně nad 10 procenty. Na jaře ukončila svoji činnost firma Rotter, která propustila 100 zaměstnanců. Ostatní významní zaměstnavatelé jsou dle informací stabilizovaní. Kromě sezónních prací, které zaměstnají pracovníky na víc, neočekáváme žádné otřesy.

Od 1. července zrušilo, nebo omezilo ministerstvo dopravy celkem 24 rychlíků. Nejvíce tento krok dopadl právě na kraj Vysočina, což se ale nelíbí místním obyvatelům. Jaký úspěch měla jejich petice? Změní se něco?

Na situaci v dopravě našeho regionu toto opatření nemá přímý vliv. Podle mého názoru petice na vzniklou situaci bude mít pouze minimální vliv. Politika ČD je v úsporných krocích a na dofinancování se regionální rozpočty nemohou podílet.

Pokud se pozastavíme u dopravy, jak byste hodnotil infrastrukturu ve městě?

V našem regionu je zatím situace poměrně dostačující. S dopravci jednáme o všech změnách. Bojujeme za rozšíření Jihomoravského IDS do našeho území. Zde bychom se mohli i finančně podílet, ale jednání jsou velmi zdlouhavá.

Společně s ministerstvem průmyslu a obchodu a Správou úložišť radioaktivních odpadů připravují Bystřičtí otevření Informačního centra jaderné energetiky. Jak to s jeho otevřením aktuálně vypadá? Domníváte se, že může změna ministra něco změnit?

V současné době je vydáno povolení MŽP k průzkumu lokality Kraví hora. V minulých měsících se plameně diskutovalo v zainteresovaných územích o celé problematice jaderné energetiky. Z názorů mám pocit, že právě ve veřejnosti koluje mnoho nepravd, nebo polopravd a nezdůrazňuje se podstata problému. Proto jsme nabídli bývalému ministrovi Martinu Kubovi zřízení malého Informačního centra. Město dalo k disposici prostory a SURAO má za úkol toto centrum otevřít. Bude se jednat o informace z celého energetického cyklu a já věřím, že se věci více objasní. Myslím, že změna na místě ministra MPO nic nezmění. Jaderná energetika je věcí celého státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…