Starosta Chocně: Návrat ODS na vrchol bude běh na hodně dlouhou trať

25.01.2015 14:12

Ladislav Valtr (ODS) není v politice žádným nováčkem a v říjnu se stal také starostou Chocně. Čeho by chtěl v nadcházejících letech dosáhnout? A jaké hlavní změny plánuje radnice v letošním roce? Ačkoliv v Chocni vyhrává ODS volby dlouhodobě, v celostátním měřítku se straně příliš nedaří. Co se musí stát, aby se situace obrátila? A jak po roce hodnotí změnu vedení? Nejen na to odpovídal pro ParlamentníListy.cz.

Starosta Chocně: Návrat ODS na vrchol bude běh na hodně dlouhou trať
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chocně Ladislav Valtr (ODS)

Pane starosto, v komunálních volbách jste nahradil svého kolegu Miroslava Kučeru, který již mandát obhajovat nechtěl. Jaké jsou vaše hlavní cíle pro nadcházející volební období? Čeho budete chtít dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Nešlo o žádnou náhradu a chtění nebo nechtění, ale o pokračování naší vzájemné spolupráce. Na radnici jsem totiž již třetí období. A například ve volbách v roce 2010, kdy jsem dosáhl absolutně nejvyššího počtu hlasů, jsem já podpořil na starostu Mirka Kučeru, tím jsme tehdy udrželi obě nejvyšší funkce na radnici v "modrých“ barvách. A v nedávných komunálních volbách již šlo víceméně o všemi očekávané vyústění naší dosavadní práce.

Cílů pro toto období máme mnoho, to vám však na tuto otázku říká jistě každý. Určitě bych zde mohl popisovat řadu konkrétních investičních akcí i nových místních opatření, které zrealizujeme, ale o to tu asi nejde. Zkrátka: Pracujeme tak, abychom pokud možno všem svým veřejným závazkům a příslibům za ty čtyři roky dostáli.

V čem budete chtít navázat na svého předchůdce a co budete chtít dělat naopak jinak?

Jak jsem již říkal, navazuji v mnohém, protože i sám jsem v jistém smyslu součást "předchůdce“.

Kromě nových investičních akcí budou změny převážně v komunikaci. V předávání informací z radnice směrem k občanům, od zpráv sdělovaných místním zpravodajem i dalším tiskem, přes městský web až po pořádání veřejných anket a kulatých stolů.

Jak byste hodnotil první měsíce ve funkci? Je něco, co vás překvapilo?

Překvapení snad žádné. Velký rozdíl mezi dřívějším "místostarostováním“ a současnou denní operativou pociťuji v celkové odpovědnosti, od podepisování všech možných dokumentů, které někdy nelze stihnout přečíst, takže potřebujete tým opravdu spolehlivých lidí kolem, až po odpovědnost za zvládnutí různých situací, kdy vaše rozhodnutí je třeba o výběru méně špatné varianty ze dvou špatných a které pak může kdokoli napadnout či lacině shodit. Obvykle tak navíc činí ten, který nikdy sám nic nevytvořil.

Jaké jsou vaše hlavní priority pro letošní rok a současně váš první rok ve funkci?

Prioritou je každoročně spokojenější dojem občanů z práce a služeb naší radnice. Ale abych zde stále jen neteoretizoval: Nyní v lednu jsme převzali do majetku města chátrající objekt sokolovny, který tak chceme nejen udržet pro veřejné účely, ale i opravovat. V letošním roce mimo jiné zrealizujeme další byty pro seniory v přízemí domu s pečovatelskou službou, zateplíme další školu a školku, opravíme několik ulic a podobně. V příštím roce rozjedeme infrastrukturu pro další etapu výstavby rodinných domů a vytvoříme nové parkovací plochy u nádraží ČD a tak dále a tak dále.

Řada měst a obcí, včetně hlavního města Prahy a všech jeho částí, hospodaří od Nového roku dočasně v rozpočtovém provizoriu. Je to i váš případ?

Ano, i zde v Chocni máme letos dočasné rozpočtové provizórium. V případě města naší velikosti to však není vůbec žádný handicap, rozjeté investiční akce pokračují dál a provozní výdaje jedou alikvotně podle minulého roku, takže ty dva měsíce toto opravdu nic neomezuje. Důvodem, proč jsem tohoto "odkladu“ schvalování ostrého rozpočtu využil, byla snaha připravit pro nové osazenstvo zastupitelů nově i podrobnější důvodovou zprávu s uvedením řady konkrétních věcí a informací.

V jaké finanční kondici je vlastně radnice?

Myslím, že naše město je ve velmi dobré kondici a tedy ve stabilní finanční situaci. Disponibilní zůstatky na našich běžných a termínovaných účtech dosahují po většinu roku zhruba 15 % celkových ročních výdajů, přičemž všechny tyto zdroje z principu opatrnosti do běžného rozpočtu ani nezapojujeme, při sestavování nového rozpočtu si na BÚ vždy ponecháváme "nezapojenou“ rezervu.

Od volebního kongresu ODS uplynul rok. Jak byste nové vedení hodnotil? Vidíte nějako pozitivní změnu? V čem konkrétně?

Nové vedení a jeho očividnou snahu ozdravit ODS hodnotím kladně a před touto snahou smekám klobouk s tím, že v dané situaci asi nelze konat lépe. Bude to ale, myslím, běh na hodně dlouhou trať. Návrat k pozitivnějšímu nastavení lidí k pragmatickému myšlení s odpovědným přístupem k veřejnému dění je cesta trnitá a mnohem delší, než my, současní běžci, doběhneme. To bude štafetový běh, který se musí rozjet v mnoha a mnoha dráhách.   

Co nyní musí podle vás strana udělat, aby se vrátila zpět na výsluní? A domníváte se, že se jí to podaří?

Trpělivě pracovat a hlavně držet i navenek jasná pravidla a pravicové principy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…