Starosta Chrudimi: Chci věřit tomu, že KSČM ve vládě nebude

06.10.2013 11:35

Jakou šanci na úspěch dává novým stranám a co očekává od povolebního vyjednávání? I v Chrudimi se před rokem rozpadla koalice. Jak to ale ovlivnilo chod úřadu? Podařilo se mu prosadit všechny jeho priority? A jaké problémy je naopak třeba řešit? O tom, ale i o škodách, které ve městě způsobila vichřice a o řadě dalších témat, jsme hovořili se starostou Petrem Řezníčkem (SNK Evropští demokraté).

Starosta Chrudimi: Chci věřit tomu, že KSČM ve vládě nebude
Foto: Redakce
Popisek: starosta Chrudimi Mgr. Petr Řezníček (SNK evropští demokraté)

Pane starosto, jak jste se vyjádřil pro naše stránky, neočekáváte jednobarevnou vládu. Jaké strany se tak podle vás do vlády dostanou? Domníváte se, že se například KSČM podaří po úspěchu v krajských volbách uspět i ve vládě?

 Těžká odpověď. V době, kdy lidé pořádně nevědí, koho zvolit a co je reálné, co opět sliby. Určitě bude hodně záležet, zda ČSSD získá dostatek podpory i pro menšinovou vládu s podporou některé z parlamentních stran vzešlých z voleb. Chci věřit tomu, že KSČM ve vládě nebude.

V rámci předčasných voleb ale kandiduje i několik nových stran, například hnutí Úsvit Tomia Okamury či ANO Andreje Babiše. Jakou šanci, i po zkušenostech s VV, dáváte těmto stranám na překročení 5% hranice pro vstup do sněmovny?

 Myslím, že hnutí ANO má jistou šanci docela slušně uspět. U Úsvitu pana T. Okamury si nejsem jistý.

Za rok nás ale čekají mimo jiné i komunální volby, ve kterých byste se chtěl pokusit obhájit váš mandát. Byť jste měl znesnadněnou práci poté, co došlo k rozpadu koalice, podařilo se vám v tomto volební období naplnit všechny vaše priority?

Po rozpadu koalice mohu zodpovědně prohlásit, že nová je podstatně dělnější a vzájemná spolupráce nových partnerů je na nesrovnatelně lepší úrovni. Nakonec společným úsilím se nám podařilo odstartovat nejvýznamnější stavbu v režii České republiky, a to stavbu obchvatu města Chrudim. Máme před sebou ještě rok společné práce a věřím, že většinu z toho zvládneme. Možná, díky hospodárnému financování, i něco na víc.

Co je naopak aktuálně největším problémem Chrudimi, který je třeba vyřešit a bude tak, třeba i pro vás osobně, výzvou na následující volební období?

Vyřešení parkování ve městě, rekonstrukce některých ulic s přilehlými chodníky, smuteční síně a asi největší problém je rekonstrukce sportovní haly a finální podoba areálu budovy Muzea.

Japonský investor si pro svůj záměr vybudovat v kraji novou firmu na výrobu automobilových pružin vybral nakonec Chrudim. Kdy by se mohl rozjet provoz a především, kolik očekáváte, že přinese městu nových pracovních míst?

Podle vyjádření investorů by k tomu mělo dojít počátkem roku 2014. Ve finále by mělo jít až o 150 nových pracovních míst.

Chrudim plánuje postupné opravy zámku v části Medlešice, který městu patří. Máte již představu, jaké budou náklady?  A můžete přiblížit, co zrekonstruované prostory občanům nabídnou?

Zatím je k dispozici dispoziční studie objektu. Náklady z ní vyčíst není možné. Určitě tu zůstane MŠ a zázemí pro činnost místního M klubu. O dalším vedeme diskuzi.

V posledních dvou červencových nocích postihla Chrudim asi největší živelná pohroma za několik posledních let. Vichřice, která svým, sice krátkým, řáděním způsobila značné škody na majetku města i občanů. Znáte již celkovou výši škod? A mají nějakou možnost si postižení občané zažádat na radnici o finanční pomoc?

Škody, které byly způsobeny vichřicí a následně přívalovými dešti 29.7. a 4.8. způsobily největší škody na zeleni v hodnotě téměř 1.200.000,- Kč, dále na  veřejném osvětlení, lávce na Střeleckém ostrově  a hřbitovní zdi. Tady se škody pohybují kolem 800 000,- Kč. Požadavky občanů řešíme prostřednictvím dotačního titulu Ministerstva pro místní rozvoj, které pro poničené bytové jednotky deklaruje částku do výše 30 000,- Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…