Starosta Hrádku nad Nisou: Postup státního zastupitelství v kauze Nagyová je pro mě zklamáním

27.06.2015 14:56

V komunálních volbách získal více než 56 % hlasů, a jak prozradil naší redakci, za rok hodlá usilovat o přízeň voličů i v krajských volbách. Jako starosta by také rád navázal na úspěchy minulého plánovacího období Evropské unie a využil možností evropských dotací. Na jaké nové projekty se mohou občané těšit? Nejen o tom jsme hovořili s Josefem Horinkou (Hrádek potřebuje změny!).

Starosta Hrádku nad Nisou: Postup státního zastupitelství v kauze Nagyová je pro mě zklamáním
Foto: archiv starosty
Popisek: Josef Horinka, starosta města Hrádek nad Nisou

Pane starosto, v uplynulém roce jste jako lídr sdružení HRÁDEK POTŘEBUJE ZMĚNY! získal více než 56 % hlasů, a úspěšně jste tak obhájil mandát. Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Poměrně úspěšné pro nás bylo minulé plánovací období Evropské unie 2007–2013. Na to bychom rádi navázali v nynějším období 2014–2020. Opět chceme využít možností evropských dotací. Máme v plánu vyřešit jednu z problémových lokalit v centru města, neudržovanou budovu, ve které chceme vybudovat městskou knihovnu. Ta současná nemá úplně optimální zázemí, navíc je umístěna v objektu, který sám vyžaduje opravu. Budova, kam ji chceme přesunout, je v těsné blízkosti multifunkčního centra, takže vznikne smysluplný celek, obyvatelé budou mít kulturní zařízení na jednom místě, přímo na náměstí. Dalším brownifieldem ve městě je torzo bývalé clam-gallasovské manufaktury. Na jeho místě máme vyprojektované zdravotní středisko. Bez finanční injekce zvenčí by ale město jen těžko takový projekt dokázalo realizovat. Je na čase řešit rekonstrukci městské sokolovny, nevyhovujícího sociálního zázemí kulturního sálu. Na všech zmíněných záležitostech pracujeme, připravujeme nutné podklady a jsme připravení je realizovat.

I vzhledem k volebnímu výsledku v komunálních volbách, neuvažoval jste se za rok ucházet o přízeň voličů i v krajských volbách? Nebo jaké jsou vaše politické ambice do budoucna?

Ano, vývojem doby a s mými získanými politickými zkušenostmi budu pravděpodobně chtít kandidovat do zastupitelstva Libereckého kraje. Předsednictvo SLK už jsem o svém záměru informoval. 

V roce 2015 končí rozvojový plán Hrádek 2015, a vás tak čeká jeho aktualizace. V jaké fázi je příprava dokumentu?

Po debatách v radě města jsme se rozhodli ve výběrovém řízení najít administrátora přípravy rozvojového plánu. Na konci června se bude konat první schůzka pracovní skupiny sestavené ze zástupců města, škol, firem, kulturních zařízení, sportovních oddílů i spolků. Tato skupina bude činit postupné kroky k vytvoření plánu – od analýzy současného stavu přes vize po jeho definitivní podobu. Cílem je vytvořit nový rozvojový plán Hrádek 2025.

Budete se snažit do aktualizace zapojit i občany? Jakou formou?

Samozřejmě počítáme i se zapojením široké veřejnosti formou anket i řízených rozhovorů. Bez zapojení místní veřejnosti takový dokument v mých očích postrádá smysl.

Prozradíte nám svoji vizi? Co je podle vás třeba pro město udělat z dlouhodobého hlediska?  

Z dlouhodobého pohledu stojíme před úkolem zavedení vodovodu a kanalizace v lokalitách, kde je to reálné a dosud tam tato „samozřejmost“ chybí. Chceme dokončit optimalizaci veřejného osvětlení, pokračovat v rozvoji kamerového systému. Chceme také přestěhovat služebnu městské policie do nových samostatných prostor. Diskutujeme o možné podobě hrádeckého školství, zda je optimální model, kde každá škola je samostatná příspěvková organizace. Chceme pro příští generace výrazně zlepšit stav, respektive zatraktivnit prostředí rekreačního areálu Kristýna. Chceme i nadále udržovat velmi dobré partnerské vztahy se sousedním Polskem a Saskem.  

Jak jste se svěřil pro naše stránky, o průmyslovou zónu je celkem zajímavý zájem. Můžete být konkrétnější? Z jak velké části je aktuálně obsazena?

Ve městě máme v současnosti tři plochy územním plánem určené pro rozvoj průmyslové zóny. Největší plocha je obsazena z bezmála poloviny, o ni se budou ucházet jistě zajímaví investoři. Další zónu vlastníme společně s privátním majitelem a v současné době formou výběrového řízení hledáme vhodného investora. A zájemci o ni jsou. Třetí plocha je menší, i u ní už máme žadatele o koupi.

Jaká je ve městě aktuální míra nezaměstnanosti?

Pohybuje se tak okolo 8 %. V současné době si zaměstnavatelé v Hrádku pracovní sílu vozí z poměrně širokého okolí. Obráceně, část hrádeckých obyvatel jezdí za prací do Liberce i vzdálenějších míst, což je dáno historickým vývojem trhu zaměstnanosti v Hrádku.

Obvinění Martina Půty z korupce považujete za absurdní. Čím to ale podle vás je, že jsou politici čím dál častěji v hledáčku policie? Jde skutečně jen o spiknutí, jak tvrdí většina obviněných, nebo korupce u nás v politice skutečně roste a kauzy mají reálný základ?

Pokud jde o obvinění hejtmana Martina Půty, věřím v jeho nevinu. A pokud jde o ostatní politiky, nechci to komentovat, to si musí každý sáhnout do svého svědomí.

Ptala jsem se i proto, že nedávno padl verdikt v tzv. kauze Nagyová, která měla být největší korupční kauzou v polistopadové éře české politiky. Jak po vynesení rozsudku celou kauzu vnímáte?

Je to pro mě ohromné zklamání. Protože pokud státní zastupitel spustí zatýkání a obvinění a výsledek je takový, jaký je, jinak než zklamáním to nazvat nemohu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…