Starosta Otrokovic: ČSSD svým programem reflektuje potřeby občanů a rozvoje země

14.06.2015 11:40

Koalice se ve svém programovém prohlášení zavázala udržovat rozpočet města v kladných číslech. Jak ale přiznává starosta Jaroslav Budek (ČSSD) pro naše stránky, ve světle současných problémů a propadů z příjmů daní nejde o snadný úkol. Jaký vliv to bude mít na rozvoj města? Zajímalo nás také, jak vidí budoucnost ČSSD a jak hodnotí úlohu strany ve vládě. A nejen to…

Starosta Otrokovic: ČSSD svým programem reflektuje potřeby občanů a rozvoje země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Budek, starosta města Otrokovice

Jak jste se svěřil pro ParlamentníListy.cz, jednou z priorit nové koalice je snaha po celé volební období vytvářet přebytkové či vyrovnané rozpočty, a tak snižovat dluh města. Jaký vliv to bude mít na rozvoj města? Plánujete v tomto volebním období nějakou významnější investice?

Rozhodnutí všech koaličních partnerů vytvářet po celé volební období rozpočet vyrovnaný, popř. přebytkový, bylo jednomyslné. Ve světle současných problémů, když v této chvíli vnímáme propad v oblasti výběru daní, obzvláště u DPH, v aktuální výši více než 7 mil. korun, to bude úkol velmi složitý. Nicméně jsme se rovněž zavázali, že se v oblasti investic zaměříme na opravy a revitalizaci existujících nemovitostí, které jsou v majetku města. Toto skloubit bude opravdu mimořádně těžký úkol. Pokud bude výběr daní v dalším období úspěšný, dokážeme svá předsevzetí splnit. Pokud ne, omezíme takto cílené investice a realizace posuneme do dalšího volebního období. Pro toto čtyřletí plánujeme revitalizaci městské sportovní haly s náklady více než 50 milionů korun, a to s podporou dotačních titulů. Nebylo možné tuto investici pominout, protože hrozilo uzavření haly z důvodů nevyhovující statiky objektu. Půjde o nejvýznamnější investiční akci tohoto volebního období.

Jaká je v tuto chvíli aktuální míra zadluženosti města?

Zadluženost našeho města je aktuálně ve výši 90 milionů, což je 39 % ročního objemu finančních prostředků za kalendářní rok.

V Otrokovicích platí absolutní zákaz hazardu a v nulové toleranci byste chtěli pokračovat i nadále. Jsou ale i města, kde zastupitelé svůj zákaz mírní právě s ohledem na příjmy města, které radnici z hazardu plynou. Neobjevují se takové úvahy i v Otrokovicích? Jak velký výpadek znamenal pro rozpočet zákaz hazardu?

Absolutní zákaz trvá. V nulové toleranci chceme pokračovat i nadále. Správnost rozhodnutí potvrzuje i velká většina občanů, se kterými se pravidelně setkáváme na besedách. Samozřejmě pohledy mohou být různé, ať už v souvislosti se snížením příjmů města, popř. osobní svobody zahrát si na videoterminálech či výherních hracích přístrojích. Do volebního klání jsme šli mimo jiné s představou nulové tolerance hazardu a volební výsledky potvrdily, že občané většinově tento postoj sdílejí s námi. Výpadek příjmů z hazardu činí ročně méně než 14 milionů. Názor všech koaličních partnerů je veden myšlenkou, že když jsme uměli sestavit v minulosti rozpočet bez hazardu, budeme to umět i v letech budoucích. Benefity tohoto rozhodnutí již nebudu zmiňovat, jsou notoricky známé.

Jak vám naopak pomohla novela RUD?

Novela RUD neměla na financování našeho města větší význam. Dotkla se více menších měst a obcí a vnímáme, že to byl krok správným směrem.

Pro mnohá města jsou také významným zdrojem příjmů dotace. Jaká je vaše úspěšnost v jejich čerpání a jaké projekty byste vyzdvihl?

Samozřejmě i v našem městě mají dotace svůj velký význam při realizaci plánovaných projektů. Zdůrazňuji plánovaných, neboť snaha o jejich získání je směřována účelově do akcí, které máme v zásobníku chystaných projektů. Není to tedy tak, že bychom usilovali o jakoukoliv dotaci a podle výzev formulovali projekty. V jejich čerpání jsme byli docela úspěšní, když za posledních pět let jsme získali celkem 197 645 545 Kč. Z nejvýznamnějších investičních akcí bych zmínil vybudování Sportovního areálu Baťov, kongresový sál v Otrokovické Besedě, revitalizaci náměstí, zateplení a celkovou modernizaci základních škol, které zřizujeme, nový vjezd do průmyslového areálu firmy Toma, zhotovení dvou páteřních cyklostezek (podél Baťova kanálu a Otrokovice Zlín). Rovněž jsme získali dotace na celou řadu školských a sociálních projektů.

Vaše zvolení do funkce starosty doprovázely neshody zejména uvnitř sociální demokracie. Podepisuje se to nějak negativně i nyní na spolupráci uvnitř strany?

Spolupráce uvnitř naší městské organizace není komplikována situací v povolebním období, kdy se formovalo nové koaliční uskupení. Chceme dát tímto jasný signál veřejnosti, že jsme organizací kompaktní, ve které fungují principy vnitrostranické demokracie.

Od doby, kdy si ČSSD zvolila nové vedení, již uplynulo několik týdnů. Co od něj očekáváte? Dokáže podle vás oslovit nové voliče strany?

Od nového vedení sociální demokracie očekáváme zvýšené úsilí směřující k posílení principu vnitřní demokracie, jasné a srozumitelné definování priorit a kvalitní komunikaci s občanskou veřejností. A samozřejmě tah na branku, tedy schopnost prosazovat program strany. Pokud si takto bude počínat, je pravděpodobné, že osloví nové voliče.

V jaké kondici je dneska sociální demokracie vašima očima?

Jsem přesvědčen, že v dobré. Strana má kompaktní a dobře spolupracující vedení, program, který reflektuje potřeby občanů a rozvoje země.

Většina členů strany zdůrazňuje především dlouholetou tradici ČSSD. Nakolik byla a je podle vás strana schopná se přizpůsobit změnám, k nimž v průběhu let ve společnosti dochází, tak aby reflektovala její potřeby? Narážím především na to, že v posledních letech zažíváme narůstající oblibu nových stran, které odebírají hlasy právě stranám tradičním. Kde je podle vás příčina?

Dlouholetá tradice sociální demokracie je její výraznou předností. Dokladuje to skutečnost, že potřeba strany, která je v politickém spektru levostředová, byla i v minulosti a jeví se, podle významné podpory voličů, že má i v současné době své opodstatnění. Samozřejmě její „dlouhověkost“ může být i pastí. Je tedy potřebné, aby ČSSD byla stranou, která neustrne, bude usilovat o svůj další rozvoj a bude schopná oslovit současné voliče. Pravdou je, že v současné době občané často podléhají mediálním masážím a slibům nově vzniklých stran, obzvláště v předvolebním období. Osud těchto stran je však všeobecně znám. Ústup „tradičních“ stran, v jisté době to zasáhlo i sociální demokracii, byl výsledkem nespokojenosti občanů s jejich politikou, leckdy arogancí, skandály, úplatkářskými aférami, politikařením a neschopností vnímat potřeby rozvíjející se společnosti.

Radnice hledá řešení, jak vymýtit bezdomovce či sprejery z prostor vlakového nádraží. Současně ale přiznáváte, že to nebude snadné. Jakými kroky, opatřeními, budete chtít začít?

Problém, který jste popsala, se podle mého dotýká většiny měst a obcí, kde jsou nádraží. Ze zkušenosti vím, že na řešení problému je dobré přizvat si partnera, který vám s tím pomůže. Sjednal jsem si proto schůzku s vrchní přednostkou železniční stanice, situaci jsme spolu rozebrali a společně přijali opatření k zamezení devastace nádražního prostoru. Konkrétní opatření pak spočívala v překrytí „výtvorů“ sprejerů novou výmalbou, zvýšení monitorování nádraží ochrankou a městskou policií. Aktuálně mám informaci od paní přednostky, že se situace zklidnila a k „výstřelkům“ ze strany bezdomovců či sprejerů prozatím nedochází.

Jak to vypadá se zřízením komise místních částí, díky nimž obyvatelé spolurozhodují o dění ve městě? S jakou zpětnou vazbou jste se setkali u občanů? Uvítali by jejich založení?

Snahou o zřízení komisí místních částí usilujeme o větší zapojení občanské veřejnosti do dění a dalšího rozvoje města. Součástí tohoto snažení je získat rovněž občany pro práci v redakční radě Otrokovických novin a programové radě Otrokovické televize. Tady už máme splněno, když v každé radě jsou dva zástupci veřejnosti. V současné době probíhá setkání občanů jednotlivých městských částí s vedením města a mapujeme, zda současný model monitorování potřeb jednotlivých území veřejnosti vyhovuje či by přivítali změnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…