Starosta Prahy 18: Z ODS se stala kartelová strana

26.07.2015 11:56

V rozhovoru, který poskytl naší redakci bývalý náměstek primátora a současný starosta Ivan Kabický (BPP), se zamýšlí nad tím, proč od existence kauzy Opencard radní hlavního města při „nejisté povaze“ předkládaného materiálu hlasují tajně, a zhodnotil primátory, kteří na magistrátu působili. Pro nesouhlas s vývojem ODS stranu opustil. Je ale přesvědčen, že na stejném principu jako ODS pracují i TOP 09 či ANO. Rozpovídal se také o budoucnosti a o nejpodstatnějších problémech Letňan.

Starosta Prahy 18: Z ODS se stala kartelová strana
Foto: Praha.eu, tan
Popisek: Ivan Kabický byl s ODS spojený po dlouhé roky

Až na krátkou přestávku jste starostou nepřetržitě od roku 2006. Mandát se vám tedy podařilo obhájit i v době, která popularitě ODS zrovna nepřeje. Čím si to vysvětlujete a co pro vás tento závazek znamená?

S Letňany jsem spjat už dlouhou dobu. Než jsem v roce 2006 poprvé usedl na židli starosty, byl jsem 16 let ředitelem jedné z letňanských základních škol. Bez ohledu na zastávanou funkci jsem se v každé práci snažil o konkrétní projekty s výsledky, které budou prospěšné co největší míře lidí – ať už to byli mí žáci nebo voliči. Dobré výsledky jsou pro mne obrovskou hnací silou. Proto současná podoba Letňan, které jsou moderní a zelenou městskou částí s dostatkem školských i předškolních zařízení, sportovišť i možností zábavy, pro mne není jen uspokojením, ale další motivací. Jsem přesvědčen, že pro voliče je nejdůležitější právě to, v jakém prostředí žijí, je-li dostatek míst ve školách a školkách pro jejich děti a cítí-li se ve svém domově bezpečně. V komunální politice není důležitá politická příslušnost, ale dosažené výsledky. 

Na funkci starosty jste rezignoval sám poté, co jste se stal náměstkem primátora hlavního města Prahy. Co si myslíte o politicích, kteří sedí na dvou a více židlích zároveň?

Jednoduše řečeno ubližují komunální politice v očích voličů. Děláte-li současně více činností najednou, je celý proces v lepším případě jen neefektivní, v horším případě je to ve výsledku průšvih. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že funkce starosty vyžaduje více energie než práce na plný úvazek. V neposlední řadě je dublování více funkcí negativně vnímáno voliči a v konečném výsledku se to projeví i na jejich (ne)účasti u voleb. U posledních voleb v Praze byla účast už jen 34 %.

Co nejvíce pálí občany Prahy 18?

Každý půlrok pořádáme setkání s občany „Deset otázek Letňan“. Přestože směr naší práce vychází i z výsledků této ankety, témata, která naše občany trápí, se víceméně stále opakují – údržba zeleně, pořádek a bezpečnost, bezdomovectví.

Jak již bylo zmíněno, krátce jste působil jako náměstek primátora Bohuslava Svobody. Co vám tato zkušenost dala?

Na jedné straně mi tahle práce přinesla poznání, že Praha je velkoměsto, které potřebuje systémové řízení s dlouhodobou koncepcí, a na druhé kauzu Opencard se zkušeností, že účast při hlasování v Radě hlavního města Prahy se může stát trestným činem. Je k zamyšlení, že od existence této kauzy radní hlavního města při „nejisté povaze“ předkládaného materiálu hlasují tajně.

Praha má nyní historicky první primátorku. Jak byste ji ve funkci hodnotil?

Počkejme s hodnocením na konec volebního období. Paní primátorka Krnáčová je ve své funkci příliš krátkou dobu na to, abychom ji hodnotili objektivně.

Proč podle vás ODS ztratila v hlavním městě většinu, a tím i post primátora?

Na to je jednoduchá odpověď – z ODS se stala kartelová strana. Na těchto principech pracují například TOP 09 nebo ANO a já jsem tento vývoj ODS predikoval již za vlády Pavla Béma. Protože nebyla vůle tento vývoj zastavit, z ODS jsem vystoupil.

Kterého z pražských primátorů si nejvíce vážíte a proč?

Je nesporné, že mnozí z primátorů udělali pro Prahu hodně, ale osobně mezi nimi nemám žádného favorita.

Východní část Letňan vyplňují průmyslový areál Letov, Letiště Letňany a Letňanské výstaviště. Jaké výhody, ale i nevýhody to přináší obyvatelům?

Tyto tři „dominanty“ tvoří jen část Letňan a patří k nim už historicky. Areál Letova pro letňanské znamená pracovní místa a jsem rád, že se areál stále více otevírá veřejnosti. Letiště kromě své základní funkce se v poslední době stává i zónou kulturní, takže například v nedávné době poskytla prostor pro pořádání koncertu  skupiny Kabát. Výstaviště standardně nabízí zdroj poučení i zábavy. Negativem, které spojuje všechny velké akce, ať už jsou to koncert nebo veletrh, jsou dočasné problémy v dopravě a hluk. Naštěstí jsou naši občané tolerantní.

Městská část Praha 18 prošla v nedávné historii poměrně významnými změnami. Do 31. prosince 2001 se městská část Praha 18 nazývala Praha-Letňany. Od 1. ledna 2002 pak městská část vykonávala rozšířenou působnost přenesené působnosti jen pro své vlastní území. Ke změně došlo opět v roce 2007, kdy se součástí Prahy 18 staly i Čakovice. Praha se ale neustále rozrůstá. Nemáte obavu z dalšího rozšiřování? A co s sebou takové rozšíření přináší?

Musím vás opravit. Čakovice jsou samostatnou městskou částí, jen výkon státní správy pro ně zajišťuje městská část Praha 18.

Co se týká rozšiřování, osobně vítám každý rozvoj v pozitivním smyslu. Domnívám se ale, že Praha by se měla rozšiřovat uvnitř vlastního teritoria, nikoli za svou hranicí. 

Jak vidíte budoucnost Prahy 18, řekněme, za deset let?

Máme zpracovanou demografickou studii, která tuto dobu zohledňuje. Za deset let mají mít Letňany 30 tisíc obyvatel, pro srovnání dnes je to 18 tisíc. Budeme stabilizovaným územím, kde všechna v současné době neudržovaná území budou přeměněna na moderní čtvrti, přibydou další sportoviště, školská zařízení a současný letňanský lesopark bude propojen biokoridorem až do Ctěnic, čímž vznikne jedna z největších odpočinkových zón v Praze.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …