Starosta Prahy 9: Dejme Adrianě Krnáčové šanci

06.08.2015 10:54

Byl to Bohuslav Svoboda, kdo odstřihl od pražského rozpočtu „pijavice všeho druhu“. Byl v tom tak důsledný a přímočarý, že to byl asi první důvod, proč „musel“ ve vedení Prahy skončit, říká pro naše stránky Jan Jarolím (ODS). Naopak skeptický je ke způsobu, jakým chce současná koalice řešit problémy metropole. Zevrubně se ale vyjádřil i k problému s bezdomovci, které řeší na Praze 9 poměrně netradičně, a vyzdvihl i vlastní unikátní bezdrátový kamerový systém městské části. A nejen to…

Starosta Prahy 9: Dejme Adrianě Krnáčové šanci
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS)

Pane starosto, jsme v polovině prázdnin. Jaká důležitá rozhodnutí jsou před vámi v následujících dnech?

Bez ohledu na to, zda jsou či nejsou prázdniny, „přísun“ úkolů a problémů nutných řešit je stabilní... Těžko rozhodnout, co je důležité více a co méně. Městská část Praha 9 funguje – a to je to hlavní. Pokud jde o mé soukromí – valí se toho na mě podstatně více než v „neprázdninovém“ období. Je to patrně zákonité... Jedno důležité rozhodnutí (= kdy jít na dovolenou) za mě udělala rodina, resp. můj sedmiletý vnuk: poslední srpnový týden, a budeme chodit po horách... 

Problémy s bezdomovci se nevyhly ani Praze 9. Radnice se je rozhodla řešit poměrně netradičně. Lidem bez domova nabídla zdarma ubytování v obytných buňkách. A to výměnou za udržování pořádku a péči o přírodní porosty v okolí. Jak se systém osvědčil?

Systém spolupráce s bezdomovci se nám na MČ Praha 9 velmi osvědčil. V podstatě jsme začali spolupracovat již v roce 2010 a do dnešních dnů se touto formou podařilo zlikvidovat více než 170 tun odpadů! Na konci minulého roku jsme náš systém modifikovali do podoby ubytování bezdomovců ve stavebních buňkách mimo obytnou zástavbu a pokusu u nich znovu nastartovat základní pracovní, zdravotní a hygienické návyky. Na konci letošního roku již někteří z nich dostanou od MČ Praha 9 „sociální bydlení“, jelikož mají práci a dovedou finančně obstát ve standardním životě (jako je platit nájem, kupovat si potraviny, hygienické potřeby a další). Po téměř roční zkušenosti pevně věříme, že následovat budou i další a počet bezdomovců se v naší MČ rapidně sníží, a to i přesto, že je k nám každoročně MHMP na zimu z celé Prahy sváží do ubytovny, kterou si za tímto účelem pronajímá...

Co se obecně snažíte dělat proto, aby se občané mohli v Praze 9 cítit bezpečně?

Samozřejmě že je lepší potenciálním nebezpečím předcházet, než zpětně řešit důsledky – tj. preferujeme prevenci před represí. Proto např. ve spolupráci s městskou, ale i republikovou policií děláme kontroly míst či provozoven, kde se dá eventuální bezpečnostní riziko očekávat. Majitelé těchto zařízení vědí, že jsou pod drobnohledem, a sami si uvědomují, že mají obrazně řečeno „budoucnost ve svých rukou“, protože jsme již u několika ať již heren, ubytoven nebo sběren barevných kovů dosáhli zrušení. Zároveň máme svůj vlastní unikátní bezdrátový kamerový systém, který umožňuje po domluvě s policií umístění kamer na problémová místa.

Jak byste hodnotil na Praze 9 dostupnost sociálního bydlení, či naopak tzv. startovacích bytů pro mladé?

Osobně vnímám termín „sociální bydlení“ jako příliš obecný a obávám se, že každý jej bere úplně jinak. Jsem přesvědčen, že každý by měl bydlet tak, aby to odpovídalo jeho finanční situaci. Myslím si, že na Praze 9 je dostatek vhodných bytů pro všechny příjmové kategorie, a kdo „u nás“ chce bydlet, tak si pro sebe vhodný byt najde. Pohled do seznamu žadatelů s (oproti minulým dobám) rapidně zmenšeným obsahem nás o tom přesvědčuje.

Praha má nyní historicky první primátorku, která je už od svého zvolení nejhůře hodnocenou představitelkou kraje. Jak byste ji ve funkci hodnotil?

Bylo by ode mě velice laciné ji jako členku hnutí ANO vykreslit v těch nejhorších barvách, ale nikdo není ani černý, ani bílý. S paní primátorkou jsem se již několikrát setkal při různých příležitostech a jednáních. Je na ní samozřejmě vidět, že v prostředí, do něhož byla tak trochu „vržena“, je politickým nováčkem. Osobní dojem, který ve mě zanechala, je takový (a teď bez jakéhokoli odkazu na slova zesnulého premiéra Grosse), že „to myslí upřímně“. Tím chci říci, že opravdu chce zlepšit život všech Pražanů. Ovšem způsob, jakým to současná koalice činí – tj. hledáním různých „třetích cest“, vnímáme my, tradiční pravicoví politici, jako ne právě šťastný a vedoucí špatným směrem. Ale – dejme jí šanci!

Proč podle vás ODS ztratila v hlavním městě většinu, a tím i post primátora?

O tom, proč ODS nejen v Praze, ale i v rámci celé České republiky přišla o své výsadní postavení, se již napsalo mnohé. Je však zjevným paradoxem, že to, co se ODS vyčítalo, myslím nejvíce, tj. propojení politiky s obchodem, nyní zcela bezostyšně předvádí hnutí pana Babiše. Nemělo by to tak být, nebo snad ano...?

Kterého z pražských primátorů si nejvíce vážíte a proč?

Stejně jako současná primátorka i její předchůdci měli své klady i zápory. Nebude to, doufám, vypadat jako stranická loajalita, neboť většina primátorů, které z komunální politiky znám, byla z ODS, ale pro mě je tím člověkem docent Svoboda. Byl to on, kdo odstřihl od pražského rozpočtu, promiňte mi ten výraz, „pijavice všeho druhu“. Byl v tom tak důsledný a přímočarý, že to byl asi první důvod, proč „musel“ ve vedení Prahy skončit. Za to před ním smekám pomyslný klobouk.

Pro deník Metro jste se zmínil o problému zástavby městské části, kdy investoři chtějí stavět tam, kde je již hustota zástavby vysoká. Současně jste přislíbil tomuto zahušťování spojenými silami bránit. Jakým způsobem?

Naším spojencem jsou místní občané, a to nejen jednotlivci, ale i občanská sdružení, se kterými v této oblasti spolupracujeme.

Co je největší překážkou při vyjednávání s developery, které by naopak radnice přivítala v brownfieldech po bývalých továrnách jako například ve Vysočanech, kam se ale naopak investoři příliš nehrnou?

Naší největší překážkou byla dlouhotrvající hospodářská krize. Domnívám se, že i nyní, když zažíváme opět růst, je ještě u developerů vidět jistá opatrnost a věnují se projektům spíše jednorázovým či „lokálním“ než velkému rozvojovému území, jaké tvoří třeba areál po bývalém ČKD.

Praha 9 nepatří mezi vyhledávané městské části, kam se lidé stěhují. Proč tomu tak podle vás je a jak se to budete snažit změnit?

Tady si dovolím nesouhlasit. Za poslední léta u nás na Praze 9 vzniklo kvůli množství rozvojových území mnoho developerských projektů a byty v nich jsou z velké části obsazeny. O této skutečnosti také hovoří to, že jsme v důsledku nové výstavby a přílivu zejména rodin s malými dětmi rozšířili kapacity našich mateřských škol o stovky nových míst a nyní nás čeká to samé ve školách základních. Takže – náš problém je spíše opačný: jak čelit přílivu nových obyvatel se všemi nároky na rozvoj infrastruktury včetně dopravní...

Již několik let se marně snažíte připojit Prahu 9 k celoměstskému parkovacímu systému. Proč se to dosud nepodařilo, a jste optimista?

MČ Praha 9 usiluje již od roku 2010 o připojení k celoměstskému parkovacímu systému, a jak se správně dotazujete – „marně“. Základní problém spatřujeme v přístupu HMP a fluktuaci jeho vedení. Proto si MČ Praha 9 pod tlakem (podotýkám, že oprávněným) svých obyvatel v uplynulých letech realizovala tzv. interní rezidentní parkovací zóny sama, což se MHMP nelíbilo... Jelikož se k našemu systému chtěly připojit i další městské části, MHMP zareagoval a začal otázku ZPS skutečně řešit i pro ostatní MČ. I když bychom v celoměstském parkovacím systému určité detaily upravili, jako v celku v něm spatřujeme přínos, neboť jej považujeme za jediný možný systém, jakým lze zajistit možnost parkování pro naše rezidenty. V současné době by, doufám, již nic nemělo bránit tomu, aby MČ Praha 9 byla na konci letošního roku začleněna do celoměstského parkovacího systému tzv. ZPS, a tím se po pěti letech proseb, projektových dokumentací a jednání dočkala alespoň částečného řešení deficitu parkovacích míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…