Starosta Valašských Klobouk: Chování vrcholných politiků je nedůstojné a trapné

30.07.2013 8:44

Dalibor Maniš je starostou již 15 let a má v plánu mandát obhájit i popáté. Co považuje za své největší úspěchy a je naopak něco, co se mu nepodařilo prosadit? Jako starostu ho trápí především špatná doprava a vysoká míra nezaměstnanosti ve městě. Naopak jako nadstandardní hodnotí spolupráci Policie ČR s městským úřadem. Je však podle něj provést radikální reorganizaci Policie ČR a začít řešit zákon o výsluhách. Nevyhnuli jsme se ani hodnocení práce vrcholných politiků a slova starosty nebyla lichotivá.

Starosta Valašských Klobouk: Chování vrcholných politiků je nedůstojné a trapné
Foto: archiv DM
Popisek: Ing.Dalibor Maniš,MPA starosta Valašských Klobouk (Sdružení nezávislých kandidátů z Valašských Klobouk)

Vicepremiér a ministr vnitra Martin Pecina se po nástupu do funkce nechal slyšet, že se zaměří nejen na situaci kolem boje proti extremismu a na čerpání peněz z evropských fondů, ale chce zvýšit počet policistů o tři tisíce, na celkový počet 42 tisíc. Vítáte jeho rozhodnutí? A uvítal byste vyšší počet strážníků ve městě? Je to potřeba?

Nejsem osobně přesvědčen, že v současné situaci pomůže navýšení počtu policistů. Ze zkušenosti mám obavy, že to bude vzhledem k nedostatku finančních prostředků částečně na úkor těch stávajících. Dle mého názoru je třeba provést radikální reorganizaci Policie ČR. Kdo to kdy viděl, aby nám seděli v kancelářích pětatřicetiletí plukovníci. Důslednou reorganizací bychom dostali více policistů do ulic, tak, aby dokonale znali svůj "rajon" a jeho obyvatele. Toto by jistě zajistili i ve stávajícím počtu. Je nutné řešit také zákon o výsluhách. Není možné, aby policisté po deseti letech odcházeli a brali až do důchodového věku výsluhy. Tyto prostředky potom prostě chybí. Jinak spolupráci Policie ČR s naším městským úřadem hodnotím jako výbornou a nadstandardní.

Neobáváte se ve městě eskalace sociálního napětí? Do jaké míry trápí obyvatele problémy mezi majoritou a minoritou?

Eskalace sociálního napětí se obávám, ale nikoli kvůli minoritám. Naši vrcholní politici se v těchto posledních měsících odkopali a předvedli národu, že je jeho problémy nezajímají. Jenom se hádají a rvou o koryta. Je to nedůstojné a trapné. Nějak v té vřavě neslyší o problémech Ostravska, Valašska, severních Čech apod. Jsem 15 let starostou města, tedy v první linii, a vím, o čem mluvím. Máme u nás i romské rodiny, ale jsou začleněné do majoritní společnosti a nikdy s nimi nebyl žádný problém.

Podle údajů zlínského úřadu práce ve Zlínském kraji klesla míra nezaměstnanosti ke konci května na 7,7 procenta. Jaká je nezaměstnanost ve Valašských Kloboukách? A snažíte se vy osobně, alespoň nepřímo, podpořit vznik nových pracovních míst?

Nevím, kde na ty údaje ÚP chodí. Ve Valašských Kloboukách je nyní 15% nezaměstnanost. V okolních obcích na hranicích se Slovenskou republikou je to 20 %. Nikoho to ale nijak zvlášť nezajímá. Velkým problémem našeho regionu je naprostá dopravní "nedostupnost". Naše město je největším zaměstnavatelem a snažíme se pomáhat, jak to jde. Je to však pořád málo. Bohužel z tohoto vysokého počtu nezaměstnaných je 70 % žen, matek a manželek od rodin, které téměř nemají šanci v našem regionu najít práci a dojíždět někam je pro ně naprosto nereálné. Navíc za minimální mzdu.

Jaké investice čekají město v druhé polovině roku?

V letošním roce město Valašské Klobouky plánuje investiční akce zhruba za 45 milionů korun. Snažíme se rozumně hospodařit. Město nemá ani korunu dluhů. Na vyjmenování investičních akci zde však není prostor.

Starostou jste již čtvrté volební období. Co považujete za svůj největší úspěch a budete se snažit mandát obhájit i v příštím roce?

Starostou města jsem 15 let. Čtyřikrát za sebou jsem vyhrál volby do zastupitelstva v našem městě. Mým největším úspěchem je, že jsem nikdy nikomu vědomě neublížil. Žiji v Kloboukách od narození, proto je to pro mě srdeční záležitost. Toto město mám hodně rád. Za ty roky jsem přišel na to, že se starosta nehodnotí podle toho, kolik postavil hmotných statků, ale podle toho, jak se chová ke svým občanům a svým blízkým. Do příštích voleb kandidátku určitě postavím, protože mě na budoucnosti našeho města záleží.

Je naopak něco, co se vám z Vašich priorit nepodařilo naplnit? Co vám osobně nejvíce ztěžuje práci starosty a jakou změnu zákona byste tak uvítal?

Svoji práci mám rád. Naši práci nám však nejvíce ztěžuje naše elita, tedy lidé I. kategorie - poslanci. Řada těch zákonů "zmetků", které k nám do první linie přichází ze sněmovny, je neuvěřitelných. Ve sněmovně sedí i kolegové starostové ze STAN. Je mi z nich smutno, protože nechápu, jak může někdo se zdravým rozumem hlasovat proti vlastním občanům. To mě rozum nebere. Je nutné urychleně změnit politickou kulturu v naší zemi, a třeba i poslance, protože jinak se z problémů nevyhrabeme. Poslanec, který naše město navštíví jednou za 4 roky před volbami, je nám stejně k ničemu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…