Starostka Harrachova: Chce to mít sílu překonat mužské argumenty i ego. A vytrvat

25.08.2014 15:47

Zrušení amnestie v Berkově kauze je podle starostky Evy Zbrojové (Demokratická regionální strana) dobrý signál pro Česko. Čím by ale ona sama v případě, že obhájí mandát, chtěla pomoci Harrachovu? A jak naopak hodnotí své současné působení v čele radnice? Podařilo se jí uspět v boji o deset milionů korun? A co jí dělá aktuálně největší vrásky? Řeč přišla také na zavádění kvót pro obsazování žen v politice, ale nejen na to…

Starostka Harrachova: Chce to mít sílu překonat mužské argumenty i ego. A vytrvat
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Harrachova Eva Zbrojová

Paní starostko, volební výsledek předčasných voleb přičítáte tomu, že lidé jsou zoufalí ze situace ve státě, z afér, které jim média popisují a které skončí tím, že jednoduše vyšumí. Domníváte se ale, že nové strany přinesou nějakou pozitivní změnu? Co by podle vás Česku nejvíce pomohlo?

Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Domnívám se, že dobrým signálem je, že Ústavní soud zrušil amnestii v případě konkurzního soudce Berky a případ vrací k soudu. To mi dává jistou naději, že někdy v budoucnu dojde k tomu, že se „chobotnici“ usekají chapadla a bude lépe. Česko potřebuje důvěryhodné politiky a stabilní vládu.

Jakou změnu zákona byste uvítala jako starostka? Co vám dělá největší vrásky nebo nejvíce ztěžuje vaši práci? 

Zoufale nepřehledné a složité zákony a způsob přidělování dotací. Dotace, to je to, co nás starosty hodně trápí. Rozumnější by bylo, kdyby dotační peníze byly přerozdělovány přímo do rozpočtů obcí. Dalo by se s nimi počítat a v celkovém výsledku by tyto prostředky byly investovány smysluplněji a hospodárněji, než je tomu teď.

Na podzim byste také chtěla obhájit váš mandát. Co očekáváte od dvou následujících voleb, s čím do nich jdete?

Do komunálních voleb jdu s tím, že chci pokračovat v trendu, který jsem započala. Úspory a další rozvoj obce. Prioritou bude výstavba domu seniorů, komunální odpad pro občany Harrachova zdarma, přestavba a zateplení základní školy, opravy místních komunikací, mostů a chodníků.

Jak byste hodnotila uplynulé čtyři roky? Co považujete v uplynulém roce za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Polovinu volebního období jsme procházeli složitým obdobím exekucí a fungovali pod pravomocným rozhodnutím soudu. Navzdory těmto omezením a provedeným investicím se nám podařilo obrátit záporný výsledek hospodaření města do šestimilionového přebytku. Za nejdůležitější považuji ukončení soudní pře o téměř sto milionů korun. K vítězství v tomto sporu jsme uplatnili strategii prokázání, že zastupitelstvo města nikdy neschválilo přijetí původního sedmnáctimilionového závazku. Soud naše argumenty přijal a v červnu tohoto roku poslední rozsudek nabyl právní moci a tím pro nás celá záležitost v dobrém končí.

Po dlouhých dvaceti letech také začal vznikat územní plán, došlo k jeho veřejnému projednání a po vypořádání připomínek může dojít k jeho schválení a obec bude mít konečně závazný podklad pro další rozvoj. Pro ten je také zásadní úspěšný boj proti výstavbě přehrady ve Vilémově – definitivně není zařazena do Generelu území chráněných pro lokalizaci povrchových vod.

Pár dalších změn v naší obci zmíním jenom výčtem: Máme zoptimalizovaný provoz veřejného osvětlení a většina chodníků je opravená. S významnou pomocí místních občanů se podařilo zrekonstruovat sochu svatého Jana v Anenském údolí a její okolí. Po mnoha letech se podařilo dosáhnout odstranění závory u Šedého vlka a plotu u Sklářské chalupy, aby bylo možné projít z Nového světa přes Hřebínek do centra naší obce. Cesty na Hřebínku jsou opravené. Je opravený most přes Mumlavu a Bílou vodu, na dalších mostech opravy pokračují.

Školní kuchyně, před pár lety zralá na zrušení, je zrekonstruovaná a vyhovuje nejmodernějším trendům. Financování sportu z hazardu přináší 500 tisíc korun ročně mládežnickým členům naší nejen tělovýchovné jednoty Jiskra a dalších 500 tisíc jde na ostatní sport ve městě. Sami si pořádáme Příjezd Krakonoše a spousta dalších akcí má dobře založenou tradici napomáhající podpoře turistického ruchu u nás.

Poctivé je také přiznat, co se v uplynulém období nepovedlo. Za nejdůležitější osobně považuji marný boj proti zrušení Lesnického učiliště a odchod České spořitelny z našeho města. V obou případech hrály hlavní role peníze a bylo nad možnosti města toto zásadním způsobem ovlivnit.

Podařilo se vám uspět ve vašem boji o deset milionů korun, které se před čtyřmi lety zavázal vyplatit advokátu Tomáši Vašíčkovi váš předchůdce Tomáš Ploc (ODS)? Co by pro rozpočet města znamenalo zaplacení celé částky?

Podali jsme žalobu o vrácení neodůvodněně vyplacené odměny. Je na občanech, aby posoudili, zda je pro město výhodnější ukončený soudní spor za necelých 800.000 Kč, nebo nedokončený soudní spor za 10.500.000 Kč. 10,5 milionu korun je třetina harrachovského rozpočtu. Dalo by se z ní zrekonstruovat veřejné osvětlení, opravit most přes Kamenici nebo zateplit základní školu. Deset milionů je částka, která činí celoživotní mzdu jednoho pracujícího člověka. Proč by ji měl dostat někdo, kdo spor nedotáhnul do úspěšného konce, pouze za úspěšné dovolání k Nejvyššímu soudu?

Žen v politice ale ubývá, což potvrdily i předčasné volby. Proč jste se vy osobně rozhodla stát političkou? Nelitujete svého rozhodnutí?  Co vám povolání starostky dalo?

Žen v politice ubývá, protože politické prostředí je nelítostné a tvrdé. Ženy jsou od přírody citlivější a vnímavější a hůře snáší různé triky, podpásovky, přehlížení a jiné podobné manipulace, které k současné politice (bohužel) patří.

Sama za sebe mohu říci, že jsem se několikrát setkala s předsudkem, že se mnou, jako s ženou, „nebude řeč“. Nakonec se ukázalo, že to byl skutečně pouhý předsudek a dokázali jsme se s mužskými protistranami velice dobře domluvit. Musím říci, že však jsou jednotlivci muži, kteří nespolkli to, že by měli jednat s ženou. To však vnímám jako jejich problém. Je však i na ženách, zda mají zájem do politiky vstoupit, mít sílu překonat mužské argumenty a ego - a vytrvat. Je to na každé z nás. Tato práce pro mě byla další velká životní zkušenost a mnohdy jsem musela hodně zatnout zuby a vydržet různé ataky a tlaky, protože v politice se každý skutek dá zcela překroutit.

Nedávný mezinárodní průzkum zařadil také ČR ve vnímání a uplatňování rovnoprávnosti žen a mužů v politice a veřejném životě na 78. místo ve světě. Umístili jsme se tak až například za Panamou... Proč máme v tomto ohledu podle vás tak špatné výsledky? Vnímáte je i vy sama, osobně?

Nám ženám chybí zdravé sebevědomí. Mé generaci jistě a generace našich dětí má jiné cíle, než se angažovat v politice.

A jak se stavíte k zavádění kvót pro zastoupení žen v politice? Nemohou ženám spíš uškodit, než aby jim pomohly?

Kvóty ničemu nepomohou, ženy samy se musí rozhodnout, zda do politiky chtějí a patří, nebo ne.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Přemýšlejte velmi pečlivě o tom, kdo pro vás chce opravdu pracovat a kdo si chce uzobnout pro sebe. Neberte komunální volby jako házení hlasů pro „kamarády“. Právě komunálky prokáží, kdo to s vaší obcí myslí dobře a kdo se stará o blaho své firmy nebo zaměstnavatele. Přemýšlejte o tom, kdo pro obec v minulosti pracoval, jak se angažoval, kolikrát se omluvil z jednání zastupitelstva. Dávejte hlas pečlivě a rozmýšlejte, za kým je vidět kus poctivé práce a kdo jen kritizuje. Zjistěte si, kdo z kandidátů je připraven po svém zvolení aktivně pracovat v radě města, zastupitelstvu města, výborech a komisích. Voličům přeji šťastnou ruku při výběru kandidátky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…