Starostka Litvínova čelila v ČT dotazům na výbuch chemičky: Majitel nás pořád ujišťuje, jak investuje do modernizace. A teď nám ani neřekl, co se vlastně děje

13.08.2015 22:29

Starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO) a starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (SZ) debatovali ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize o dnešním požáru v litvínovské chemičce. Informace přímo z místa přidala redaktorka Renata Myslíková. V Jiřetíně prý dokonce padaly na domy černé saze. Představitelé měst si stěžovali na příliš málo informací od Unipetrolu. Co jsme měli říci lidem, ptali se.

Starostka Litvínova čelila v ČT dotazům na výbuch chemičky: Majitel nás pořád ujišťuje, jak investuje do modernizace. A teď nám ani neřekl, co se vlastně děje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chemička

Lidé v Litvínově si podle redaktorky Myslíkové stěžovali, že od úřadů neměli dost informací. Ty získávali spíše na sociálních sítích nebo od známých, kteří v Unipetrolu pracují. V Horním Jiřetíně dokonce padaly na domy černé saze. Občané si stěžovali, že je nikdo nevaroval.

Starostka Bláhová ale odmítla, že by úřady nereagovaly adekvátně, jen si musíme uvědomit, že Litvínov nemá síť městského rozhlasu. „Nedokážu teď říct, kde se stala chyba, samozřejmě je to tady historicky dané,“ poznamenala na adresu neexistujícího rozhlasu starostka. I chemický závod je ve městě historicky daný a současné vedení města s tím mnoho nezmůže. „My jsme v pravidelném kontaktu s managementem a oni nás neustále ujišťují, že investují do modernizace a bezpečnostních opatření,“ prozradila. Vedení města teď bude ve vztahu k podniku ještě obezřetnější.

Starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt také řekl, že informovanost mohla být lepší. „Teprve hodinu a půl po výbuchu jsme dostali na radnici velmi stručnou hlasovou zprávu, že došlo k mimořádné situaci, ale že občané nejsou ohroženi. Zprávu navíc předal hlasový automat, takže žádný osobní kontakt, postěžoval si Buřt. Starosta se prý proto pokoušel získat informace na mnoha místech, aby mohl reagovat na některé nepodložené informace, které kolovaly mezi lidmi. Obsáhlejší zpráva z Unipetrolu ale přišla až po několika hodinách.

Buřt by proto ocenil, kdyby vznikla jakási krizová skupina, která by byla v případě problémů v Unipetrolu řádně informována. Členy krizové skupiny by byli starostové obcí v okolí chemičky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …