Starostka Trnavy: Zrušení imunity zákonodárců je na místě

27.07.2013 13:47

Podle starostky Marie Bořutové bude docela těžké získat důvěru voličů zpět. Ona sama ale vzhledem ke svému věku nemá již ambice obhajovat mandát starostky. Co je ale její prioritou do konce volebního období? Jaké investice radnice plánuje v oblasti školství a jak hodnotí ona sama v Trnavě kapacity MŠ a ZŠ? Pokud přijdete do Trnavy, jste také podle starostky v úplně jiném světě. Na co ale zve do města o prázdninách?

Starostka Trnavy: Zrušení imunity zákonodárců je na místě
Foto: archiv MB
Popisek: Starostka Trnavy Marie Bořutová

Paní starostko, co se vám jako první vybaví, když se řekne Trnava?

Trnava – vybaví se mi, že tam jsem doma. I když jsem se v Trnavě nenarodila a žijeme zde s manželem a rodinou pouze 27 let. Vybaví se mi také krásné přírodní scenérie, nádherné lesy, kopce, ale také trochu tvrdé životní podmínky, hlavně v zimě. Víte, já vždycky říkám: „Přijedete z Trnavy do Slušovic a jste v úplně jiném světě."

Také mne vždycky napadne, kolik práce nás ještě na zvelebování obce čeká…

A v neposlední řadě se mi vybaví lidé, kteří tady žijí. Tvrdí Valaši, velcí patrioti, kterým trvá dlouho, než vás přijmou mezi sebe. Lidé, kteří nedělají nic polovičatě. Buďto si obrovsky sousedsky vypomáhají, nebo se „nemají rádi“. Nevím, jestli je něco mezi tím. Myslím, že lhostejnost a nevšímavost mezi Trnavjany určitě neexistuje.

Co je vaší prioritou do konce volebního období a budete se snažit příští rok obhájit váš mandát?

Ráda bych ještě pomohla sportovcům k získání fotbalového hřiště. Chtěla bych připravit projekt a část financí pro stavbu nového sportoviště nebo získat stávající fotbalové hřiště, které je sice na katastru naší obce, ale ve vlastnictví obce není.

Pak chci také dotáhnout alespoň do územního rozhodnutí další etapu výstavby chodníků a opravy státní silnice – průtahu obcí. Silnice procházející obcí nám dělá velké starosti, je v havarijním stavu, především v horní části.

Co se týká obhajoby mandátu, přiznám se, že se blížím důchodovému věku a o obhajobě postu člena zastupitelstva obce zatím neuvažuji.

Vy osobně jste starostkou malé obce nedaleko Vizovic. Jak ale vnímáte situaci ve vrcholné politice a celkovou atmosféru ve společnosti, která po pádu vlády panuje?  Nedomníváte se, že dojde především k prohloubení nestability a nedůvěry v politický systém?

Situaci na politické scéně samozřejmě sleduji, i když si nejsem jista, jestli se nám formou sdělovacích prostředků dostávají objektivní informace. Nemyslím si, že po pádu vlády dojde k prohloubení nestability a nedůvěry v politický systém. K tomu už dávno došlo. Lidé politikům všeobecně nevěří, jsou přesvědčeni, že takzvaně čistých a nezkorumpovaných je jich napříč politickým spektrem žalostně málo. Bude docela těžké získat důvěru voličů zpět.

Poté, co byla v březnu doživotní imunita zákonodárců zrušena, opět se stává její omezení aktuální a někteří dokonce chtějí její úplné zrušení. Jak se k otázce omezení imunity, byť se vás osobně netýká, stavíte vy osobně? Je podle vás vůbec třeba?

Zrušení imunity je dle mého názoru namístě. I zákonodárce je jen člověk z masa a kostí, jako každý jiný. Také se může dopustit trestného činu a měl by být jako každý jiný za tento čin nebo přestupek zodpovědný a náležitě potrestán. Z nějakého nepochopitelného důvodu chceme ze zákonodárců udělat nadlidi.  Přitom politik by měl jít svým jednáním a způsobem života příkladem a v žádném případě by neměly být jeho činy omlouvány a přestupky tolerovány.

V létě začaly práce na opravě místní tělocvičny. Jaké budou náklady? A kdy budou opravy dokončeny?

Oprava tělocvičny u ZŠ probíhá v několika etapách. Tak, abychom co nejméně omezili provoz, a také jsou opravy odvislé od našich finančních možností.

V loňském roce jsme vyměnili okna, o letošních prázdninách probíhají další vnitřní opravy, které by měly být hotové do konce srpna a budou stát asi 700 tisíc korun. Pokud nám bude přát počasí a bude možné v měsíci září využívat venkovní hřiště, kde je umělý trávník, následovaly by další opravy sociálek a šaten. Tyto opravy bychom částečně prováděli svépomocí. V současné době máme zaměstnané tři pracovníky přes úřad práce a další dva brigádníky – studenty, kteří by nám pomohli alespoň s demontáží. Už jsme si zvykli na to, že musíme šetřit, kde se dá, a pokud bychom celou opravu zadali firmě, stála by nepoměrně více peněz.

Pokud se pozastavíme u školství. Budete muset letos nebo v nejbližších letech situaci ve školství řešit? Například kapacity v MŠ, naplněnost ZŠ. Jaké investice do MŠ a ZŠ chystáte?

Co se týká kapacity MŠ, ta je dostačující. V současné době nám školku navštěvuje 54 dětí z Trnavy a Podkopné Lhoty. Boom předškoláků nás zastihl připravené a vzhledem k tomu, že jsme před sedmi lety ustáli tlak na zrušení předškolního zařízení, jsme nyní v pohodě. Uvidíme, co udělá další vývoj. Dětí bude asi ubývat, ale chceme dělat vše pro to, aby v obci zůstávali mladí lidé, nebo se sem naopak stěhovali. Zatím se nám to daří.

Základní škola má kapacitu 140 dětí, navštěvuje ji 98 žáků. Špatná situace je na 2. stupni, na 1. stupni je naopak dětí dost. Jak ukazuje demografický vývoj, problémy s nedostatkem žáků by nejméně pět let být neměly.

Do škol investujeme neustále. Letos to je nákup šatních skříněk jak pro MŠ, tak pro ZŠ. Dále nové podlahy v šatnách obou škol a v jedné třídě mateřské školy. Jde o investici za zhruba sedm set tisíc korun. V loňském a předloňském roce to byla výměna oken cca za milion korun, nákup nových lavic v ZŠ. Mateřskou školu jsme zateplili a vyměnili jsme zde také okna – celkem za 2,5 milionu korun.

Na hřiště u školy jsme položili umělý trávník za 1 mil. Kč, opravujeme tělocvičnu, kterou ze sedmdesáti procent využívají školní děti.

Velmi nám také pomohla dotace z EÚ, ze které jsme vybavili počítačovou učebnu.

Je nám jasné, že pokud chceme mladé lidi v obci udržet, musíme pro ně a jejich děti také něco udělat.

Čím láká radnice turisty do Trnavy a na co byste nyní, během prázdnin, pozvala naše čtenáře?

Máme tu výhodu, že kromě akcí, které pořádá radnice, tady máme rekreační středisko, penziony a hostinec Na rozcestí. U rekreačního střediska Luhy je lyžařský vlek, který je uměle zasněžován. V zimě sem jezdí rodiče s dětmi do lyžařské školičky, která je v provozu od prosince do března. Další lyžařský vlek je v majetku lyžařského klubu. Během roku využívají služeb RS Luhy jak školy v přírodě, sportovci na soustředění, tak rodiny s dětmi. Už v úvodu jsem se zmínila, že je zde překrásná příroda a za tím si stojím. V hostinci Na rozcestí se pořádají různé kulturní akce, kromě toho je to oblíbené místo pro konání svatebních hostin a také obřadů. V letošním roce oddáme 27 svateb. Pravidelnou sportovní akcí konanou v obci je Trnavský kolík. Soutěží se v jízdě na kole, plavání a běhu, Velkou tradici má také automobilová soutěž Rallysprint Kopná. Při té příležitosti musím zmínit známého trnavského rodáka, automobilového závodníka Romana Krestu. Nesmím zapomenout také na úspěšnou trnavskou rodačku Adélku Sýkorovou, která získala na LOH v Londýně bronz ve střelbě ze sportovní malorážky a se střelbou začínala v Trnavě ve škole pod vedením tatínka, učitele ZŠ. Co se týká pravidelných akcí, které pořádá obecní úřad společně se sportovci, hasiči, školami nebo klubem rodičů, je jich spousta. Drakiáda, Cesta pohádkovým lesem aneb po stopách loupežníka Píšťalky, fotbalové turnaje, Masopust, Den dětí, Den matek, karneval pro děti, koncerty v kostele, lampionový průvod, plesy apod. Je pravda, že přes prázdniny je tzv. okurková sezona a kromě letního tábora pro děti, který pořádá ZŠ, a příměstského tábora, kde se děti učí jezdit na koních a starají se o ně, se nic moc neděje. Minulý týden jste mohli zhlédnout ve stodole „Na rozcestí“ ochotnické divadelní představení.

Do Trnavy vás ale všechny srdečně zvu, minimálně si můžete udělat turistickou procházku po okolí a potom se zastavit v pekárně a cukrárně „Na rozcestí“ na výbornou zmrzlinu nebo koláč, také si můžete udělat výlet na kole a zastavit se na jídlo nebo kávu v RS Luhy, popřípadě v blízké Podkopné Lhotě v krásném penzionu Kopná.

V Trnavě si také můžete zahrát tenis nebo fotbálek na třech hřištích s umělou trávou.

Těšíme se na Vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…