Šťastný o vyhazovu Peake: Nečas udělal dobře, říkají mi desítky lidí

21.12.2012 10:26

Petr Nečas se nekompromisním odvoláním Karolíny Peake z postu ministryně obrany zachoval jako skutečný státník. ParlamentnímListům.cz to řekl poslanec ODS Boris Šťastný. Stejně tak státnicky by se ale podle něj měla chovat i strana LIDEM a nebořit vládu.

Šťastný o vyhazovu Peake: Nečas udělal dobře, říkají mi desítky lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Krok Petra Nečase mimořádně oceňuji, pokládám ho za státnický a uvádím, že i s vědomím, které s odvoláním souviselo a souvisí, se premiér zachoval podle mého názoru tak, jak by se skutečný státník zachovat měl,“ nešetří poslanec chválou.

V souvislosti s tím je podle Šťastného třeba říci, že kdyby v kterékoli jiné zemi Severoatlantické aliance nastala s ministrem obrany totožná situace jako u nás s Karolínou Peake, dopadl by takový ministr úplně stejně.

Ať se LIDEM chová státotvorně

Rozhodnutí premiéra prý chválí i řadoví straníci. „Zaznamenal jsem desítky a desítky telefonátů a SMS zpráv od nejrůznějších členů ODS z celé republiky, ale i občanů a mezi nimi nebyla na krok premiéra Nečase ani jediná kritická reakce,“ prozradil Šťastný.

„Musím říct, že když jsem zaznamenal výroky některých politiků TOP 09 k této věci, kteří částečně zpochybňují postup premiéra, je důležité, aby se současní politici vládní koalice nechovali populisticky. Skutečně je strašně snadné a laciné si chtít na této věci získat politické body, ale nebylo by to správné. Jsem přesvědčený, že by to tak být nemělo,“ kritizuje některé reakce.

Poslanci Šťastnému se nelíbí ani plán strany LIDEM odejít z koalice, něco takového by podle jeho slov zodpovědná politická strana dělat neměla. „Věřím, že osobní animozity, emoce a hysterie, kterou v této chvíli od LIDEM vidím, ochladnou, a místo toho přijde státotvornost a uvědomění si, že je to předseda vlády, který o personální politice rozhoduje,“ upozorňuje.

Přestože Boris Šťastný premiéra Nečase v minulosti opakovaně kritizoval, nejintenzivněji v otázce zvyšování daní, se ho nyní výrazně zastává.

Svými činy prý mohla demotivovat armádu

Šťastný navíc Karolínu Peake tvrdě kritizoval ještě coby ministryni obrany i nedávno v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Varoval, že její počínání ve vedení resortu mohou Českou republiku poškodit v očích zahraničních partnerů, především členů NATO.

„Neupírám ministryni obrany právo a kompetenci zvolit si tým spolupracovníků, jaký si ona určí. To je samozřejmé a každý politik v takové exekutivní funkci, stejně jako vrcholový manažer v soukromé firmě, by tak postupoval. Zásadně ale protestuji proti formě, jaká byla zvolena k odvolání Vlastimila Picka, tedy představitele personálního vrcholu naší armády a člověka, který se nikdy ničeho zlého a špatného nedopustil,“ řekl poslanec ODS na adresu Karolíny Peake v úterý.

Podle něho bylo naprosto nedůstojné, aby byl čtyřhvězdičkový generál odvolán během několika minut schůzky s ministryní, která měla nejspíš odvolací dopis připravený už předem. „To je nehodné takového úřadu a nehodné České republiky. Je to velmi negativní poselství nejen do celé armády, protože způsob, jakým byl odvolán, musí z mého pohledu vojáky na všech úrovních demotivovat,“ řekl Boris Šťastný.

Poslanec předpověděl její konec

„Postup Karolíny Peake je v rozporu se zájmy České republiky. Za přiměřené bych pokládal, když dotyčný úředník není v souladu s personálním přáním, tak bych očekával rozumnou míru diplomatické dohody o jeho důstojném pozvolném odchodu do jiné důstojné pozice, třeba i mimo ten úřad. Nikoli takto ponižující zacházení. Ale k tomuto chování mohu říci jediné: S čím kdo zachází, tím také schází,“ byl v úterý přesvědčen poslanec a patrně v tu chvíli ještě netušil, jak rychle se jeho slova naplní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…