Stát NATO, který nesplní obranné plány, ohrozí bezpečnost všech, uvedl prezident Pavel

20.04.2023 22:25

Členské země Severoatlantické aliance budou mít po chystaném schválení nové obranné strategie větší odpovědnost. Stát, který nebude plnit své obranné plány, ohrozí bezpečnost všech ostatních. Po svém jednání v bruselské centrále NATO to novinářům řekl český prezident Petr Pavel. Spojenci včetně Česka si podle něj kvůli ruské agresi na Ukrajině musejí uvědomit, že bezpečnost není pouze věcí armády, ale celé společnosti.

Stát NATO, který nesplní obranné plány, ohrozí bezpečnost všech, uvedl prezident Pavel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Pavel, který alianční sídlo dobře zná jako bývalý předseda Vojenského výboru NATO, se dnes sešel se současným držitelem nejvyšší vojenské funkce Aliance Robem Bauerem. Bavili se o několik tisíc stran rozsáhlém obranném plánu, který alianční experti v Bruselu v těchto dnech dolaďují před červencovým summitem ve Vilniusu, kde by jej měli schválit lídři.

V reakci na Ruskem vedenou válku na Ukrajině podle Pavla Aliance své plány poprvé v historii spojí s konkrétními vojenskými silami a dobou pohotovosti, po kterou budou k dispozici. NATO po začátku invaze vytvořilo bojové skupiny v zemích svého východního křídla, v těchto uskupeních pracují i čeští vojáci, kteří vedou skupinu na Slovensku. Podle prezidenta nové plány posílí odpovědnost jednotlivých států.

„Dosud nenaplnění některých cílů znamenalo v podstatě jenom jejich odložení v čase. Teď v tom novém (plánu) to bude znamenat, že stát, který nesplní cíle, ke kterým se zavázal, ohrozí naprosto bezprostředně bezpečnost všech ostatních,“ řekl Pavel.

Prezident již ve středu jednal s generálním tajemníkem Aliance Jensem Stoltenbergem, s nímž se měl původně sejít až dnes. Šéf NATO však plány změnil kvůli své dnešní návštěvě Ukrajiny. Podle Pavla mu o své cestě neřekl, neboť „je profesionál“.

Na Ukrajinu se v příštích dnech chystá i český prezident, který se Stoltenbergem probíral právě možnosti její bezprostřední vojenské, ale i dlouhodobé podpory.

„Naše názory na Ukrajinu a na řešení problémů se shodují, takže ty zprávy, které na Ukrajinu povezeme, budou velice podobné,“ dodal Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…