Státní fond: Víme, kde jsou chybějící dva miliony. V kontejneru

14.08.2012 8:38

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil vážné nesrovnalosti v evidenci majetku Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Podle něj se ztratily věci v hodnotě asi 2,8 milionu korun. Fond má ale jednoduché vysvětlení, jde prý pouze o administrativní chyby při odepisování majetku. Uvádí to server Lidovky.cz.

Státní fond: Víme, kde jsou chybějící dva miliony. V kontejneru
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Podle NKÚ se na chyby v hospodaření fondu přišlo při inventarizaci za rok 2010. Manko v celkové výši přes 2,8 milionu korun tvoří majetek pořízený v letech 2008 až 2010. Postrádat se měly mimo jiné notebooky, mobilní telefony a vybavení kanceláří.

NKÚ zaráží především reakce fondu na nesrovnalosti. "Škodní komise SFŽP navrhla nevymáhat škodu a odepsat manko z majetkové evidence s tím, že není možné určit, kým a jakým způsobem manko vzniklo, a že ceny nenalezeného majetku jsou cenami pořizovacími a neodráží reálnou hodnotu," popsala postup fondu mluvčí NKÚ Olga Málková.

I fondu životního prostředí se tak týká přísné doporučení NKÚ, aby některé z celkem šesti státních fondů byly sloučeny nebo úplně zrušeny.

SFŽP: My víme, kde majetek je. Vyhodili jsme ho

SFŽP se ale vůči této kritice ohradil. "NKÚ by neměl vydávat prohlášení o důvodnosti existence toho kterého fondu," řekla Lidovkám.cz mluvčí fondu Lenka Brandtová.

Veškeré nesrovnalosti, na které NKÚ upozorňuje, lze podle ní jednoduše vysvětlit. "Zmíněné pochybení se primárně netýkalo mobilních telefonů a notebooků, ale těžiště uvedené částky spočívalo ve špatném zaúčtování jedné výstavní expozice," tvrdí Brandtová.

Hodnotu expozice ocenil NKÚ na 1,4 milionu korun, SFŽP uvádí dokonce dva miliony. Podle mluvčí fondu ale převážná část expozice skončila po výstavě vyhozená v kontejneru, což ale úředníci nezaevidovali, a dané předměty tudíž byly nadále vedeny jako součást majetku SFŽP.

Podobně vysvětluje Brandtová i půlmilionové manko za rok 2009. "Když chceme koupit nová auta, ta stará musíme zdarma nabídnout jiným složkám státu. To jsme udělali, ale administrativní chybou jsme je neškrtli z naší evidence majetku," vysvětluje mluvčí.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa přesto pověřil ředitelku SFŽP Radku Bučilovou, aby mu k daným zjištěním vypracovala analýzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…